Последни новини
Home / Законът / Съдиите Вероника Имова и Драгомир Кояджиков влизат в комисията за подбор на европейски прокурор

Съдиите Вероника Имова и Драгомир Кояджиков влизат в комисията за подбор на европейски прокурор

Defakto.bg
Вероника Имова

Вероника Имова и Драгомир Кояджиков ще са представителите на Съдийската колегия на ВСС в комисията, която ще подбира кандидатите за европейски прокурор от България. Това реши колегията днес.

Предстои и прокурорите от ВСС да направят своя избор.

Драгомир Кояджиков

С решение на Министерския съвет бе предвидено тази комисия да е от седем членове, начело със зам.-министър на правосъдието. В нея трябва да влязат също по двама членове на съдийската и на прокурорската колегии на ВСС, директторът на Националния институт на правосъдието и преподавател от катедрата по наказателноправни науки на Юридическия факултет на СУ.

Комисията трябва да предложи три национални кандидатури за европейски прокурор до 31 декември 2018 г., които, на свой ред трябва да бъдат одобрени от МС до 15 януари 2019 г.

Подборът на кандидатите се извършва по  условията на чл.16 на Регламента (ЕС) 2017/1939, на Регламент No 31 (ЕИО), 11 (ЕОАЕ) относно Правилника за длъжностните лица и Условията за работа на други служители на Европейската икономическа общност и на Европейската общност за атомна енергия, и на работния документ на Европейската комисия относно критериите и изискванията за избор на европейски прокурори.

Европейските прокурори се избират и назначават от Съвета на Европейския съюз измежду трима кандидати, посочени от съответната държава членка на ЕС. Преценка на самите държави обаче  как точно да направят подбора на тпимата си кандидати.

Изискванията са да са действащи членове на прокуратурата или съдебната система, чиято независимост е извън съмнение, и които притежават необходимата квалификация за заемане на висши длъжности в прокуратурата или съдебната система на държавата членка, и практически опит в националните правни системи и в областта на финансовите разследвания и международното съдебно сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Трябва да знаят и поне един от официалните езици на ЕС. В нашата процедура изискването е за задържителен английски, като знанието на френски или немски като втори език е предимство.

Желаещите да участват в подбора могат да подадат документи до края на работния ден на 30 ноември 2018 г. в МП.

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.