Последни новини
Home / Законът / Съдът забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че са в ареста

Съдът забрани на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да напускат страната, макар че са в ареста

Defakto.bg

Съдия Иво Хинов от специализирания съд удовлетвори искането на прокуратурата и наложи на Десислава Иванчева и Биляна Петрова нова ограничителна мярка – забрана да напускат страната.

Случва се, въпреки че отстраненият кмет и уволненият зам.-кмет на „Младост“ продължават да са в ареста, след като миналия петък пускането им под „домашен арест“ бе спряно от апелативния спецсъд, по протест на обвинението. А дали втората инстанция окончателно ще ги остави зад решетките тепърва ще разбираме. В същото време и „домашният арест“ като мярка за неотклонение изобщо не позволява свободно придвижване, камо ли минаване на границата.

Аргументът на прокуратурата за новото ограничение са тежестта на повдигнатите обвинения и гарантирането на явяването на Иванчева и Петрова пред съда. От което се разбира, че обвинението очевидно се презастрахова да не би случайно двете жени все пак да напуснат килиите.

А защитата и на двете днес неочаквано, с ирония, подкрепи прокурорското искане. Което предизвика смут в съда. Иво Хинов помоли дори за изрично потвърждение на тази воля. При случващото се, впрочем, всичко е възможно, нали?

Мечтата на арестантките е да могат сами да отварят прозорците си вкъщи, обяви защитата днес. Адвокат Емануил Йорданов, който се включи в защитата на Биляна Петрова заедно с екипа на Ирен Савова, бе ироничен: наложително е забраната да влезе в сила, особено когато двете жени са в ареста. 

Десислава Иванчева заяви, че за нея е смешно това искане. В ареста сме под строга охрана и три райбера, каза тя, цитирана от БТА. Биляна Петрова заяви, че не разбрала защо още е в ареста, след като миналата седмица е била пусната от съда.  „Забраната няма никакво значение за моето поведение. Така или иначе вече сме осъдени“, каза Петрова през сълзи. Междувременно стана ясно, че спецапелативният съд е върнал на долната инстанция всички документи по искането за освобождаване, за да бъдат окомплектовани изцяло.

Сега остава апелативният спецсъд все пак да потвърди „домашния арест“, от което абсурдите няма да намалеят. В скоби – за Петко Дюлгеров, „домашен арестант“ от края на октомври, забрана за напускане на страната не е искана.

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Един коментар

  1. Проф. д-р Георги Петров

    Пълна правосъдна порнография! Може да ми публикувате адреса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.