Последни новини
Home / Законът / Марш за правосъдие в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Марш за правосъдие в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Defakto.bg

Нов Марш за правосъдие, този път в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, организират от инициативата „Правосъдие за всеки“. Той ще тръгне в събота, 24 ноември, от НДК, краткото шествие ще завърши пред Съдебната палата.

Поводът са събитията около кмета и зам.-кмета на община „Младост“, които седми месец са в ареста след гръмката акция в центъра на София по обвинения за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

Макар че на два пъти съдия Иво Хинов от специализирания съд, който води наказателния процес срещу Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров, постанови освобождаването на двете дами от килията под „домашен арест“, те продължават да са зад решетките като „най-зловещите корупционери и престъпници“ при недоказани обвинения, заявяват от „Правосъдие за всеки“.

И още:

„Каним всички свободни граждани в събота на Марш за Правосъдие, за да си поговорим по въпросите: #КОЙ заменя Правосъдието с правообслужване и в чия полза? Защо чувството за справедливост тотално изчезна в българското общество? Връщаме ли се към мрачните години на тоталитарните практики и правосъдие?! Имаме ли Правосъдие за всеки или поръчково правообслужване?

Неудобните са специални обвиняеми в специализираните прокуратури и съдилища на властта, които по същество са си извънредни юрисдикции, обслужващи Прокуратурата, която все по-явно прислужва на Олигархията. В тежка и тъжна реч пред наши и европейски съдии, председателят на ВКС Лозан Панов даде своето обяснение за случващото са в съдебната система и заяви: „Съдът не следва да проявява единомислие с прокуратурата и не бива да се превръща в орган по осъществяване на наказателната политика на държавата, като нарушава фундаментални принципи в наказателния процес“.

Точно това се случва обаче в новия мегаантикорупционен орган с гръмкото название КПКОНПИ и в Специализирания съд на властта, в който в емблема на корупцията и тежката престъпност в държавата се превърнаха кметът и заместник-кметът на един столичен район, а всички други държавници, политици и олигарси се оказаха невинни.

В този съд правосъдието срещу нарочените за разправа се осъществява светкавично, като прокурорските протести се пишат „на коляно“; в един ден могат да заседават първоинстанционен и въззивен състав по едно и също дело; да се гледат мерки за принуда, дори без протокол от съдебно заседание; да се провеждат съдебни заседания с оковани подсъдими като тежки криминални престъпници, извършили масови убийства… И само в този съд изглежда е нормално обвиняем за подкуп, който го е уговарял, взел и пренесъл парите по него, да е с мярка „домашен арест“ от близо месец, а други обвиняеми, за които досега не е доказано, че са го получили, да са с мярка „задържане под стража“ в килията, и това да се нарича обективно правосъдие!

Най-зловещите престъпници и корупционери в държавата се оказаха Иванчева и Петрова – за твърдян и недоказан подкуп от 55 хил. евро! Това е правосъдието, което ни предлагат и което дори и Брюксел засега одобрява. И никога не трябва да забравяме, че утре всеки дръзнал да се противопостави на властта и олигархията, може да се окаже на тяхно място!

Затова призоваваме на нов Марш за ПРАВОсъдие, но който да подкрепим смелата позиция на председателя на Върховния касационен съд и да поискаме справедливост и защита на човешките права на задържанието от седем месеца в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова!“

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

След 5-часа остри въпроси: ВСС избра за втори път Даниела Дончева за шеф на Софийския апелативен съд

С  9 гласа „за“ и  2  „против“  Съдийската колегия  на ВСС избра за втори мандат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.