Последни новини
Home / Гостува ни / Осъществяване на процесуално представителство по граждански дела единствено от адвокати

Осъществяване на процесуално представителство по граждански дела единствено от адвокати

Defakto.bg

По повод предстоящата двудневна научна конференция на 22 и 23 ноември,  организирана от Софийска адвокатска колегия  по повод 130 години от първия Закон за адвокатурата и професионалния  празник на защитниците,  Дефакто в аванс дава информация за  някои от тезите, които ще бъдат дискутирани на нея.  Предлагаме ви  резюме от доклада на адвокат Иван Георгиев,  според който  процесуалното представителство по граждански дела трябва да бъде извършвано само от професионални адвокати. Ето защо:

Иван Георгиевасистент по Гражданско процесуално право в Юридическия факултет на
Университета за национално и световно стопанство, адвокат от САК

Актуалната процесуална уредба допуска процесуалното представителство по пълномощие да се осъществява от няколко групи лица.

На първо място това са адвокатите, които могат да осъществяват защитата по граждански дела въз основа на професионалната си квалификация и подготовка. Законът обаче допуска и други лица, които могат да участват като процесуални представители на страните, като сред тях са роднини от много близкия семеен кръг, юрисконсултите или лицата с юридическо образование, областните управители и други лица, предвидени в закона.
Правото на защита е основен конституционен принцип, гарантиран от разпоредбите на основния закон, и намиращ проявление във всички видове съдопроизводствени действия.
Съобразно правилото на чл. 56 от Конституцията на Република България (КРБ) „[в]секи има право на защита“ обаче не се явява само и единствено възможност за осъществяване на представителство, а гаранция за професионално, отговорно и ефективно представителство на физическите и юридическите лица, както и на държавата, в рамките на гражданския, наказателния, административния и данъчния процес.
Единствената професионална защита, която нашето право познава (при това не само на конституционно ниво), е защитата, осъществявана от адвокати. Това следва както от изричните разпоредби на чл. 30, ал. 4 и чл. 134, ал. 2 КРБ, но така също и от липсата на нормативна уредба на дейността на останалите лица, които законът допуска да участват в качеството си на процесуални представители в производството.
Адвокатската професия е правнорегулирана дейност, която изисква от една страна обективното наличие на образование, придобита правоспособност и стаж, но от друга страна,
така също и проверка на тези обстоятелства и провеждането на изпит за придобиване на права на адвокат – чл. 4, ал. 1 от Закона за адвокатурата (ЗАдв). За разлика от адвокатите,
останалите лица, които законът допуска в качеството им на процесуални представители, не разполагат със специализирана подготовка, и не могат да реализират в пълен обем правото на защита на страната.  Нещо повече, за разлика от отговорността на адвоката, която е изрично уредена в специалния закон, останалите упълномощени представители трудно биха отговаряли пред своите доверители, доколкото техните права и задължения ще произтичат от общите правила на упълномощаването, а не от специфичните права и задължения, произтичащи от договорите за правна защита и съдействие.
Дори и в хипотезата, при която се допуска участие на юрисконсулти или лица с юридическо образование, последните не носят професионална отговорност, за разлика от адвокатите. Допълнителен проблем в практиката възниква от прекалено широко формулираната възможност всякакви лица, притежаващи юридическо образование, да се явяват в качеството им на процесуални представители по пълномощие. Налице са дори хипотези, при които Върховният касационен съд е допускал защитата да се осъществява от такива лица, без придобита от тях юридическа правоспособност, с оглед липсата на такова изискване в процесуалния закон, а и предвид липсата на специална уредба на отделните юридически професии.
Целта на доклада е да се аргументира тезата, че правото на защита, разглеждано и през призмата на отговорността за надлежното осъществяване на защитата, може да бъде
осъществявано в рамките на гражданския процес само и едниствено от лица, придобили адвокатска правоспособност.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Един коментар

  1. Дарина

    Проблемът е , че адвокати, вече представят пред съда- в съдебни дела, документи с невярно съдържание. Вие смятате , че мога да поверя на такива хора живота си или имота си ? Разбирам, че трябва да си изкарвате прехраната, но в 50 университета да откриете право, като специалност за изучаване и да давате дипломи, на всеки ,който е записал тази специалност ? Вижте какво става в живота – реалния . Ако желаете мога да ви предоставя достатъчно документи и имена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.