Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата в Шумен иска ефективно, а не условно наказание на ЧСИ, присвоил 243 073 лв. на длъжници

Прокуратурата в Шумен иска ефективно, а не условно наказание на ЧСИ, присвоил 243 073 лв. на длъжници

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Шумен протестира условната присъда на частен съдебен изпълнител с искане за налагане на ефективно наказание. Става дума за условната присъда от 2 г. с 5 г. изпитателен срок, наложена от  Шуменския окръжен съд на частния съдебен изпълнител Асен Т. и налагане  на ефективно наказание за срок от 5 години лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване.  Едновременно с това прокуратурата настоява и да бъде лишен от право да заема длъжност и да упражнява професията сиза по-дълъг срок.  Делото е на специален отчет в Апелативна прокуратура във Варна.
В обвинителния акт срещу ЧСИ се сочи, че за времето от 22 май 2007 до 14 януари 2016 г. в условията на продължавано престъпление в качеството на длъжностно лице Асен Т. е присвоил чужди средства, като ги е похарчил за лични нужди – пътувания в чужбина, покупка на автомобили и плащане на лизингови вноски, в размер на 321 109 лева.

Средствата са били внесени по 18 изпълнителни дела в специалната сметка на частния съдебен изпълнител, като парите са му били връчени да ги пази и управлява за удовлетворяване на исканията на кредитори.  Припомняме, че състав на Шуменския окръжен съд призна за виновен Асен Т., но са длъжностно присвояване на 243 073 лева от специалната сметка на ЧСИ, виновен и за укрити данъци в особено големи размери.
Наложеното му общо наказание по трите обвинения, по които е бил предаден на съд, за срок от 2 години и 10 месеца, отложено за изтърпяване с 5-годишен срок, не съответства на степента на обществена опасност на деянието и дееца, смята прокуратурата, нито постига целта осъденият да се поправи и превъзпита, както и да въздейства предупредително върху него и възпитателно и предупредително върху другите членове на обществото.

Във  връзка с това Окръжната прокуратурата в Шумен настоява в протеста си и за лишаването му от право да упражнява професията „Частен съдебен изпълнител“ не за три, а за 5 години. Предстои по протеста на прокуратурата да се произнесе Апелативният съд във Варна.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.