Последни новини
Home / Законът / След наказателна процедура и решение на СЕС, в Полша връщат на работа насилно пенсионираните върховни съдии

След наказателна процедура и решение на СЕС, в Полша връщат на работа насилно пенсионираните върховни съдии

Defakto.bg

Полското правителство отстъпи пред критиките на ЕС за съдебната реформа и заяви, че съдиите от Върховния съд, заставени да се пенсионират, могат да се върнат на работа.

Депутати от управляващата в Полша партия “Право и справедливост” (ПиС) са изготвили и внесли в Сейма (парламента) законопроект за изменение на закона за Върховния съд, съобщиха днес полски медии, цитирани от БТА.

Случва се след откриване на наказателна процедура от ЕК заради Закона за Върховния съд, предвиждащ 1/3 от върховните съдии принудително да напуснат постовете си заради “ново пенсиониране”. Но най-вече след привременното решение на Съда на ЕС от 20 октомври, разпореждащо Полша незабавно да прекрати действието на Закона за Върховния съд.

Вестник “Жечпосполита” публикува основните мотиви на вносителите на законопроекта за изменение на закона за Върховния съд. Сред тях са:

  • “отстраняване на несигурността” у съдиите кога ще трябва да се пенсионират поради навършени години;
  • “премахване на влиянието на изпълнителната власт” върху решенията дали даден съдия може да остане на поста си при навършени години за пенсия;
  • връщане на пенсионната възраст от 70 години за членове на Върховния съд и на Висшия административен съд; и
  • възстановяване на работа на пенсионираните по силата на новия закон съдии във Върховния съд и на Висшия административен съд, включително заемащите ръководни длъжности.

Законопроектът, внесен от ПиС, предвижда още върнатите на работа пенсионирани висши магистрати да възстановят сумите, изплатени им като бонуси при оттегляне в пенсия.

About De Fakto

Проверете също

Прокламацията на Независимостта е рядък миг на единомислие и желание на граждани и управници в името на Родината (обновена)

      Поздравление на президента Румен Радев до българския народ по случай Деня на …

В деня на евродоклада за върховенството на правото тръгва серия протести “Правосъдие без Каскет”

На 23 септември, когато ще излезе докладът за България на ЕК по новия механизъм за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.