Последни новини
Home / Законът / Делото “Младост”: Апелативният спецсъд върна Петко Дюлгеров в ареста

Делото “Младост”: Апелативният спецсъд върна Петко Дюлгеров в ареста

Defakto.bg

Съставът с председател Галя Георгиева силно критичен към определението на съдия Иво Хинов

Петко Дюлгеров

Третият подсъдим по делото “Младост” – Петко Дюлгеров, се връща зад решетките.

Това постановяват с окончателно определение днес Галя Георгиева, Румяна Илиева и Даниела Врачева от апелативния спецсъд. Председател на състава и докладчик е бившият член на ВСС Галя Георгиева.

Дюлгеров, сочен от прокуратурата като посредник за подкупа, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да тръгнат строежите му в “Младост”, е под “домашен арест” от края на октомври, а промяната на неговата мярка за неотклонение не предизвика мълниеносни прокурорски протести, както бе направено за Десислава Иванчева и Биляна Петрова. След общественото възмущение заради настояването двете жени на всяка цена да останат зад решетките обаче се стигна и до преразглеждане на мярката на Дюлгеров – единствените засечени със спецсредства разговори за подкупа са водени между него и Ваклин.

Прави впечатление, че днешното определение на апелативния спецсъд е особено критично към съдия Иво Хинов от спецсъда, който последователно постановяваше “домашен арест” и за тримата подсъдими заради отпаднала необходимост да са зад решетките.

Съдия Галя Георгиева

От определението на апелативния спецсъд:

В нормата на чл.270 ал.1 от НПК законодателят е поставил като предпоставка за изменение на мярката за неотклонение „ПРОМЯНА НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА“.Тази предпоставка се определя с оглед доказателствата по всяко конкретно дело и за всеки от обвиняемите по отделно.

Като такава промяна за подсъдимия Д. СНС е приел ,че е обстоятелството, че са разпитани всички свидетели ,които са служители в Община „М.“ поради което е отпаднала опасността подсъдимият Д. да им въздейства неправомерно.

Този аргумент на първоинстанционния съд въззивната инстанция не го възприема като определящ промяна на обстоятелствата. По делото предстои да се разпитват и други свидетели, които макар и да не са служители на общината имат
отношение към изложените в обвинителния акт обстоятелства и касаят съучастническата дейност на тримата подсъдими. СНС не е отчел обстоятелството, че подсъдимият не дал обяснение, не са дали такива и другите подсъдими. Въздействието
по конкретното дело върху обективното събиране на доказателства в хода на съдебното следствие е разнопосочно, като от доказателствата не биха могли да бъдат изключени
евентуални обяснения, ако подсъдимият реши да даде такива, както и евентуално провеждане на очни ставки.

СНС прекалено стеснително и без да прецени отзвука на
конкретното дело в обществото е възприел тезата на защитата на подсъдимия, че тъй като са разпитани една група свидетели, свързани служебно с Община „М.“, е отпаднала опасността от неправомерно въздействие върху гласните доказателства по делото и това е преценено неправилно като промяна на обстоятелствата в полза на извода, че мярката на подсъдимия следва да бъде изменена в по-лека такава.
АСНС намира, че няма промяна в степента на обществената опасност на престъплението, в което подсъдимият е обвинен- по чл.302а вр. чл.302 т.1 и 2,вр. с чл.301 ал.1 пр.1 и 2 във вр. с чл.26 ал.1 1във вр. с чл.20 ал.4 във вр. с ал. 1 от НК, като предмет на престъплението са 70000 евро, а минималното наказание, предвидено за това деяние е 10 г. лишаване от свобода кумулативно с глоба, конфискация и лишаване от
права по чл.37 ал.1т.6 и 7 от НК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.