Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“: Апелативният спецсъд върна Петко Дюлгеров в ареста

Делото „Младост“: Апелативният спецсъд върна Петко Дюлгеров в ареста

Defakto.bg

Съставът с председател Галя Георгиева силно критичен към определението на съдия Иво Хинов

Петко Дюлгеров

Третият подсъдим по делото „Младост“ – Петко Дюлгеров, се връща зад решетките.

Това постановяват с окончателно определение днес Галя Георгиева, Румяна Илиева и Даниела Врачева от апелативния спецсъд. Председател на състава и докладчик е бившият член на ВСС Галя Георгиева.

Дюлгеров, сочен от прокуратурата като посредник за подкупа, поискан от строителния предприемач Александър Ваклин, за да тръгнат строежите му в „Младост“, е под „домашен арест“ от края на октомври, а промяната на неговата мярка за неотклонение не предизвика мълниеносни прокурорски протести, както бе направено за Десислава Иванчева и Биляна Петрова. След общественото възмущение заради настояването двете жени на всяка цена да останат зад решетките обаче се стигна и до преразглеждане на мярката на Дюлгеров – единствените засечени със спецсредства разговори за подкупа са водени между него и Ваклин.

Прави впечатление, че днешното определение на апелативния спецсъд е особено критично към съдия Иво Хинов от спецсъда, който последователно постановяваше „домашен арест“ и за тримата подсъдими заради отпаднала необходимост да са зад решетките.

Съдия Галя Георгиева

От определението на апелативния спецсъд:

В нормата на чл.270 ал.1 от НПК законодателят е поставил като предпоставка за изменение на мярката за неотклонение „ПРОМЯНА НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА“.Тази предпоставка се определя с оглед доказателствата по всяко конкретно дело и за всеки от обвиняемите по отделно.

Като такава промяна за подсъдимия Д. СНС е приел ,че е обстоятелството, че са разпитани всички свидетели ,които са служители в Община „М.“ поради което е отпаднала опасността подсъдимият Д. да им въздейства неправомерно.

Този аргумент на първоинстанционния съд въззивната инстанция не го възприема като определящ промяна на обстоятелствата. По делото предстои да се разпитват и други свидетели, които макар и да не са служители на общината имат
отношение към изложените в обвинителния акт обстоятелства и касаят съучастническата дейност на тримата подсъдими. СНС не е отчел обстоятелството, че подсъдимият не дал обяснение, не са дали такива и другите подсъдими. Въздействието
по конкретното дело върху обективното събиране на доказателства в хода на съдебното следствие е разнопосочно, като от доказателствата не биха могли да бъдат изключени
евентуални обяснения, ако подсъдимият реши да даде такива, както и евентуално провеждане на очни ставки.

СНС прекалено стеснително и без да прецени отзвука на
конкретното дело в обществото е възприел тезата на защитата на подсъдимия, че тъй като са разпитани една група свидетели, свързани служебно с Община „М.“, е отпаднала опасността от неправомерно въздействие върху гласните доказателства по делото и това е преценено неправилно като промяна на обстоятелствата в полза на извода, че мярката на подсъдимия следва да бъде изменена в по-лека такава.
АСНС намира, че няма промяна в степента на обществената опасност на престъплението, в което подсъдимият е обвинен- по чл.302а вр. чл.302 т.1 и 2,вр. с чл.301 ал.1 пр.1 и 2 във вр. с чл.26 ал.1 1във вр. с чл.20 ал.4 във вр. с ал. 1 от НК, като предмет на престъплението са 70000 евро, а минималното наказание, предвидено за това деяние е 10 г. лишаване от свобода кумулативно с глоба, конфискация и лишаване от
права по чл.37 ал.1т.6 и 7 от НК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.