Последни новини
Home / Законът / Коледни добавки по 43,5 % от заплатата за всички магистрати и служители

Коледни добавки по 43,5 % от заплатата за всички магистрати и служители

Defakto.bg

Коледни добавки от по 43,5 % от заплатите ще получат всички магистрати и съдебни служители в страната. Това гласува днес пленумът на ВСС.

Премиите се дават като допълнително материално стимулиране (ДМС), те са върху основната месечна заплата и придобития ранг.

Общо за това ще отидат 9,5 милиона лева, икономисани от бюджета на ВСС, средствата за капиталови разходи и др., стана ясно от обясненията на представляващия съвета и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев. Разбра се и че тази година нито един от органите на съдебната власт, с изключение на Софийския районен съд, не е направил икономии от фонда за работна заплата (те се получават от болничните) и кадровиците препоръчаха на ръководителите на съдилища и прокуратури да са по-внимателни с харчовете.

Днес ВСС обсъждаше два варианта за коледните премии. Единият, който бе и приет, предвиждаше цялата сума от 9,5 млн.лв. да отиде за ДМС и той да е в размер на 43,5 %. Другият, отхвърлен вариант, бе 2 млн.лв. от икономиите да се разпределят само за компенсации на съдебните служители с по 251 лв. за полагащите им се, но недодадени суми за облекло. А останалите 7,5 млн.лв. вече да се разпределят като коледни премии, но по 33 % за всички магистрати и служители.

След последната актуализация на заплатите в съдебната власт с по 98 лева, считано от 1 април тази година, основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор стана 3925 лева, бе пресметнал news.lex.bg. На апелативно ниво основните заплати станаха 3300 лева, на окръжно ниво в столицата (СГС, СГП и следствения отдел) – 2940 лева, на окръжно ниво в страната – 2710 лева, за СРС и СРП – 2369 лева и за останалите районни съдилища и прокуратури – 2118 лева.

По повод икономиите днес във ВСС се разгоря и интересен дебат за изплащаните средства за закупуване на очила. Съветът е препоръчал максимален размер по това перо от 150 лева на човек, но по места са били изплащани и над 250 лева.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.