Последни новини
Home / Законът / Коледни добавки по 43,5 % от заплатата за всички магистрати и служители

Коледни добавки по 43,5 % от заплатата за всички магистрати и служители

Defakto.bg

Коледни добавки от по 43,5 % от заплатите ще получат всички магистрати и съдебни служители в страната. Това гласува днес пленумът на ВСС.

Премиите се дават като допълнително материално стимулиране (ДМС), те са върху основната месечна заплата и придобития ранг.

Общо за това ще отидат 9,5 милиона лева, икономисани от бюджета на ВСС, средствата за капиталови разходи и др., стана ясно от обясненията на представляващия съвета и шеф на бюджетната комисия Боян Магдалинчев. Разбра се и че тази година нито един от органите на съдебната власт, с изключение на Софийския районен съд, не е направил икономии от фонда за работна заплата (те се получават от болничните) и кадровиците препоръчаха на ръководителите на съдилища и прокуратури да са по-внимателни с харчовете.

Днес ВСС обсъждаше два варианта за коледните премии. Единият, който бе и приет, предвиждаше цялата сума от 9,5 млн.лв. да отиде за ДМС и той да е в размер на 43,5 %. Другият, отхвърлен вариант, бе 2 млн.лв. от икономиите да се разпределят само за компенсации на съдебните служители с по 251 лв. за полагащите им се, но недодадени суми за облекло. А останалите 7,5 млн.лв. вече да се разпределят като коледни премии, но по 33 % за всички магистрати и служители.

След последната актуализация на заплатите в съдебната власт с по 98 лева, считано от 1 април тази година, основното възнаграждение на върховен съдия и прокурор стана 3925 лева, бе пресметнал news.lex.bg. На апелативно ниво основните заплати станаха 3300 лева, на окръжно ниво в столицата (СГС, СГП и следствения отдел) – 2940 лева, на окръжно ниво в страната – 2710 лева, за СРС и СРП – 2369 лева и за останалите районни съдилища и прокуратури – 2118 лева.

По повод икономиите днес във ВСС се разгоря и интересен дебат за изплащаните средства за закупуване на очила. Съветът е препоръчал максимален размер по това перо от 150 лева на човек, но по места са били изплащани и над 250 лева.

About De Fakto

Проверете също

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Президентството: Процедурата по връчване на мандата на ИТН е спазена

В съобщение до медиите от администрацията на президента уточняват, че преди държавният глава Румен Радев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.