Последни новини
Home / Законът / Номинираният от съдиите кандидат за шеф на СГС поиска отвод на кадровик

Номинираният от съдиите кандидат за шеф на СГС поиска отвод на кадровик

Defakto.bg

Отвод на член на Висшия съдебен съвет заради предубеденост безпрецедентно поиска кандидат за председател на Софийския градски съд (СГС).

Искането, адресирано до Съдийската колегия на ВСС е на Евгени Георгиев, номиниран за председател от Общото събрание на съда и подкрепен от него. Отвод се иска на Боян Новански – адвокат, от парламентарната квота на ВСС, предложен от „Атака“.

Другият кандидат за председател на СГС е Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд, бивш зам.министър на правосъдието. Двамата ще бъдат изслушани от Съдийската колегия на ВСС на 27 ноември. За да има избран, той трябва да бъде подкрепен с поне 8 „за“ от 14-членната колегия.

„Уважавам човека, адвоката и члена на ВСС Боян Новански. Ако бъде избран за председател на съда съм уверен, че, когато се налага, двамата бихме могли да работим с лекота. Въпреки това съм убеден, че господин Новански е предубеден към моята кандидатура за председател на СГС. Затова желая отвода на г-н Новански и неучастието му при моето изслушване на 27 ноември“, заявява Евгени Георгиев.

Боян Новански

В мотивите си той сочи, че при предното изслушване (през пролетта, когато кандидатите бяха Георгиев и Светлин Михайлов), Боян Новански му е задал въпрос за притежаваните от кандидата акции в КТБ, придружено с коментара, че бил укрил 450 акции за 20 000 лева. А при проведения дебат във ВСС Новански е изтъкнал, че „изключително много ме притеснява“ защо Георгиев не е декларирал движението на тези акции в продължение на 10 години и че „очевидно там се е случило нещо“.

„Неистински са обстоятелствата, че притежавам 450 акции за над 20 000 лева, които не съм декларирал. Декларирал съм всички акции, които съм закупувал, а когато съм реализирал такива, съм търпял загуби или печалбата е била толкова ниска, че не е подлежала на деклариране. Подробно съм описал това в становище, изпратено до ВСС.

Изнасянето на тези неистинска информация от член на Висшия съдебен съвет за един от кандидатите за председател на СГС при изслушването му от съдийската колегия, като тази информация е могло да бъде проверена предварително, несъмнено показва предубеденост.

Поради предубедеността на господин Боян Новански към мен, ако той участва в състава на Съдийската колегия при изслушването ми на 27 ноември, законът не бил приложен еднакво спрямо мен и другия кандидат. Това би опорочило процедурата на избор, а справедлива и прозрачно процедура на избор се дължи както на мен, така и на колегите ми, които ме номинираха“, категоричен е Евгени Георгиев.

За достоверност на твърденията си Евгени Георгиев  представя  удостоверение от инвестиционния посредник и копия декларациите, които е подал до Сметната палата за 2007 г. и 2008 г.

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.