Последни новини
Home / Законът / Проф. Валери Димитров: Намаляването на партийната субсидия крие риск от тежка корупция

Проф. Валери Димитров: Намаляването на партийната субсидия крие риск от тежка корупция

Defakto.bg

Това каза проф. Валери Димитров за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, след като снощи в Шоуто на Слави  премиерът Бойко Борисов  заяви, че е  готов да предложи намаляване на партийните субсидии и това може да се случи между двете четения на бюджета. Независимо, че  преди време премиерът се обяви за отпадане изцяло на партийните субсидии, сега той има каза, че има резерви за подобна промяна.

Според проф. Валери Димитров,  призивите за намаляване на субсидиите за партиите са евтин популизъм: „Между света на големите пари и света на политиката трябва да има ясна разграничителна линия. Намаляването на партийната субсидия крие риск от тежка корупция. Тука се въртим в един кръг на малоумие, бих казал – да се смята, че с намаляването на партийната субсидия ще реши проблема. Не! Проблемът е в прозрачността на разходите на партиите“.

Този дебат –  за партийните субсидии е непродуктивен и се води в омагьосан кръг, смята професорът.  Той смята, че проблемът е по-скоро в липсата на публична отчетност на разходите на партиите.  „Самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин“, подчерта Димитров.

„Партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тази свобода да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите“, заяви Димитров.   Без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства.

По думите му е необходимо да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер.  Валери Димитров обърна внимание на графата „присъщи на дейността на партиите разходи“, като каза, че всичко може да бъде сложено в тази графа.

Без конкретни промени в Закона за политическите партии този проблем не може да бъде решен, сегашният закон не позволява подобна отчетност, смята проф. Валери Димитров.

Професорът е песимист, че нещо би се променило.  „Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други – разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия“, каза той.

„Системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще използват партиите като марионетки“, категоричен бе  проф.  Димитров.  Според учения – 11 лева на спечелен глас субсидия е достатъчна сума

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.