Последни новини
Home / Законът / Столичната адвокатура иниицира законови промени за защитата

Столичната адвокатура иниицира законови промени за защитата

Defakto.bg

Всички власти уважиха САК на празника

С „разговор“ за ролята на адвоката отбеляза Софийската адвокатска колегия празника на професията. А представителите на всички власти – законодателна, изпълнителна и съдебна уважиха и поздравиха защитниците.

На 22 ноември преди 130 години е приет първия Закон за адвокатите в България и той се чества като Ден на адвокатурата.

Както Де факто неколкократно писа, Софийската адвокатска колегия организира двудневна научна конференция. Темата в първия ден, днес, бе за задължителното представителство от адвокат като гаранция за справедлив процес. Основните доклади – за задължителната адвокатска защита по граждански и търговски дела и за осъществяване на процесуалното представителство по граждански дела единствено от адвокати.

Да поздравят столичните адвокати дойдоха зам.-председателят на парламента Явор Нотев, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, зам.-председателят на ВКС Светла Димитрова, шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов, Даниела Машева от Висишя съдебен съвет, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

„Удовлетворен съм от оценката на президента, че адвокатурата е последната преграда срещу беззаконието. Аплодирахме тези думи, защото идват от институция, която не е пряко обвързана с професията ни. Да вдигнем глава и с чувство за достойнство да заявим претенциите си за мястото на адвоката като общественик, то е именно там. Да повдигнем нивото на правната култура и на управляващите институциите, и на българските граждани“, призова Явор Нотев. По професия той също е адвокат.

Другият „адвокат“ от гостите, Данаил Кирилов, обяви:

„Вече имам за съжаление лошата традиция да заставам пред вас като дежурния виновник за състоянието на Закона за адвокатурата, осъзнавам я. За съжаление в 43-о НС не успяхме да свършим тази работа, полагаме усилия понастоящем. Вярвам в силата, полезността и мястото на нашата професия в обществото. Винаги съм твърдял, че позитивна промяна в съдебната система не е възможна без участието на адвокатурата. От нас зависи колко зависими магистрати ще има и доколко ще бъдат зависими, как да се спазва законът и дали и доколко той ще се прилага.

Но не поемам вина, че качеството на законодателството се влошава, напротив, смятам, че го подобряваме.Работим в предпоставена среда, в която няма закон на този или онзи, както беше в предишни събрания. Вчера председателят на НС е казала, че сте орли на правосъдието, аз също смятам така, гордея се, че съм един от вас!“ Последната част от изявлението му бе смесено посрещнато от залата.

За ролята, отговорността и извоюваното признание говориха и останалите представители на властите.

Любопитни бяха изказванията на гостите от Италия и Германия.

Аз не работя като адвокат, аз съм адвокат!

Адвокат Паоло Лесио, член на комисията по електронен процес към Миланската адвокатска колегия обяви, че в Италия заповедите за изпълнение вече се издават за 7 дни, а през 2016 г. хартиената комуникация изцяло е отпаднала. „Днес можем да се съсредоточим върху правото и интересите на клиентите, а не върху процедурите. От първия ден на влизането в кантората стажантите се влюбват в професията“, каза адвокат Лесио.

В отговор на зададени му въпроси защитникът от Милано поясни и че в Италия има държавна правна помощ, но там клиентът избира адвоката си, а после се обръща с молба към държавата за него тази помощ да е безплатна.

При материален интерес над 5000 евро адвокатската защита в Германия е задължителна

Това заяви Михаел Грим, председател на адвокатската колегия във Франкфурт.

По делата с материален интерес над 5 000 евро в Германия процесуалното представителство от адвокат в Германия е задължително, обясни защитникът. Но дори и кога професионалната защита не се изисква по закон, хората го искат, категоричен бе адвокат Грим.

САК с предложения за законодателни промени

След дебат, бе взето решение столичните адвокати да излязат с инициативи за законови промени. Преди това се чуха въпроси дали адвокатите имат лоби, за да се приемат предложенията им.

„Не сме ние центърът на проблема, задачата ни е да защитаваме правата на гражданите, а всички граждани трябва да са равни пред закона, да имат еднакъв достъп до съд с еднакви гаранции за справедливо съдебно решение. Когато лобираш за гражданите, нямаш нужда от лоби“, обяви адвокат Валя Гигова.

В крайна сметка за обсъждане ще бъдат пуснати идеите за задължително процесуално представителство от адвокат на първа инстанция по граждански дела с цена на иска над 5 000 лева и по търговски дела над 20 000 лева, както и пред въззивната и касационната инстанции.

Ще се обсъжда и въпросът за задължителен адвокат по делата за поставяне под запрещение, трудови и брачни дела.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.