Последни новини
Home / Законът / ВКП: Разпоредена е проверка на Горанов, правителството е предупредено за концесията в Пирин, обвинени са двама от Джи Пи Груп

ВКП: Разпоредена е проверка на Горанов, правителството е предупредено за концесията в Пирин, обвинени са двама от Джи Пи Груп

Defakto.bg

Главният прокурор е разпоредил проверка на информацията,  че  финансовият министър Владислав Горанов обитава жилище, предоставено му от бизнесмен, без да плаща наем,

съобщи пресцентърът на прокуратурата.  Така Цацаров изпълни  обещанието, дадено снощи в „Шоуто на  Слави“, че  случаят  ще  бъде проверен.     Разпоредената проверка е за престъпление по два текста от Наказателния кодекс – за използване на служебно положение – с цел набавяне облага за себе си или за другиго, и за търговия с влияние.

Действията по проверката са  възложени на Антикорупционната комисия, откъдето – през подадена от Горанов декларация, излезе новината за ползваното от него жилище в луксозен комплекс, собственост на братя Домусчиеви.

Въпросният апартамент бил предоставен за ползване на финансовия министър  от неговия кръстник, казва Владсилав Горанов, цитиран от медиите.  Той нямал нищо общо с Домусчиеви, не бил и бизнесмен.

Ако кабинетът не измени и допълни концесионния договор за Пирин,   ще бъде търсена наказателна отговорност от лица от Министерския съвет и от Министерството на околната среда и горите,  заяви снощи  главният прокурор в отговор на въпрос за  концесията и „Юлен“.

По повод тези и други зададени въпроси  държавното обвинение оповести днес допълнителна информация. От нея се вижда, че на 12 юни т.г. Цацаров е отправил препоръки до  премиера Бойко Борисов, според които  Министерски съвет трябва да предпиеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД и др.  (по долу). 

Прокуратурата дава допълнителна информация за разследването по публикацията в „Биволъ“  – „Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ и сигнала от  вицепремиера Томислав Дончев.

Георги Василев и Владимир Лозанов са двамата обвинени от Джи Пи Груп.Те са обвинени за престъпен сговор за извършване на престъпления у нас и в чужбина.

Ето пълното съдържание на  съобщението:

I. На 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:

Министерският съвет на Република България

– да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски  зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

– да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“

На 23.11.2018 г. главният прокурор изпрати писмо до министър – председателя, с искане за информация относно предприетите действия.

II. На 14.09.2018 г. във Върховна касационна прокуратура са постъпили два сигнала, съответно от заместник министър председателя г-н Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена „Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“) и от г-н Атанас Чобанов – редактор на този сайт, с приложение на същата публикация.

Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

На 08.10.2018 г.  СГП е образувала досъдебно производство за:

– престъпление по чл. 304а НК – за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода  от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК – за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Поради идентичност на материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, същите са обединени (на основание чл. 217  НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия:

  1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.
  2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка „Запор“ върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.
  3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.
  4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).
  5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.
  6. На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата:

ГЕОРГИ  ВАСИЛЕВ

– за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

– за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

ВЛАДИМИР ЛОЗАНОВ

– за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага.

Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв.

Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

  III. По повод информация от зададен въпрос, че „министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, главният прокурор е разпоредил проверка за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.