Последни новини
Home / Законът / ВКП: Разпоредена е проверка на Горанов, правителството е предупредено за концесията в Пирин, обвинени са двама от Джи Пи Груп

ВКП: Разпоредена е проверка на Горанов, правителството е предупредено за концесията в Пирин, обвинени са двама от Джи Пи Груп

Defakto.bg

Главният прокурор е разпоредил проверка на информацията,  че  финансовият министър Владислав Горанов обитава жилище, предоставено му от бизнесмен, без да плаща наем,

съобщи пресцентърът на прокуратурата.  Така Цацаров изпълни  обещанието, дадено снощи в “Шоуто на  Слави”, че  случаят  ще  бъде проверен.     Разпоредената проверка е за престъпление по два текста от Наказателния кодекс – за използване на служебно положение – с цел набавяне облага за себе си или за другиго, и за търговия с влияние.

Действията по проверката са  възложени на Антикорупционната комисия, откъдето – през подадена от Горанов декларация, излезе новината за ползваното от него жилище в луксозен комплекс, собственост на братя Домусчиеви.

Въпросният апартамент бил предоставен за ползване на финансовия министър  от неговия кръстник, казва Владсилав Горанов, цитиран от медиите.  Той нямал нищо общо с Домусчиеви, не бил и бизнесмен.

Ако кабинетът не измени и допълни концесионния договор за Пирин,   ще бъде търсена наказателна отговорност от лица от Министерския съвет и от Министерството на околната среда и горите,  заяви снощи  главният прокурор в отговор на въпрос за  концесията и “Юлен”.

По повод тези и други зададени въпроси  държавното обвинение оповести днес допълнителна информация. От нея се вижда, че на 12 юни т.г. Цацаров е отправил препоръки до  премиера Бойко Борисов, според които  Министерски съвет трябва да предпиеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД и др.  (по долу). 

Прокуратурата дава допълнителна информация за разследването по публикацията в “Биволъ”  – “Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“ и сигнала от  вицепремиера Томислав Дончев.

Георги Василев и Владимир Лозанов са двамата обвинени от Джи Пи Груп.Те са обвинени за престъпен сговор за извършване на престъпления у нас и в чужбина.

Ето пълното съдържание на  съобщението:

I. На 12.06.2018 г., главният прокурор Сотир Цацаров, след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи предложение до министър-председателя, за следното:

Министерският съвет на Република България

– да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски  зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

– да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната/.“

На 23.11.2018 г. главният прокурор изпрати писмо до министър – председателя, с искане за информация относно предприетите действия.

II. На 14.09.2018 г. във Върховна касационна прокуратура са постъпили два сигнала, съответно от заместник министър председателя г-н Томислав Дончев за нередности и съмнение за измами при усвояване на средствата от ЕСИФ (с приложена публикация от 10.09.2018 г. на сайта bivol.bg озаглавена „Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“) и от г-н Атанас Чобанов – редактор на този сайт, с приложение на същата публикация.

Материалите са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

На 08.10.2018 г.  СГП е образувала досъдебно производство за:

– престъпление по чл. 304а НК – за това, че в периода от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София, предложил и дал подкуп на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение

престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 1 НК- за това, че в периода  от 01.01.2014 г. до месец октомври 2018 г. в гр. София извършил финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага,, че е придобито чрез престъпление, като средствата или имуществото са в особено големи размери и случаят е особено тежък.

На 08.10.2018 г., сезирана с идентичен сигнал, Специализираната прокуратура, също е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 вр. ал. 1 и ал. 2 НК – за това, че от неустановена дата до настоящия момент на територията на Република България образували, ръководили и участвали в организирана престъпна група – структурно трайно сдружение на три и повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления по чл. 253, ал. 1 НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години, като групата била създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице.

Поради идентичност на материалите, послужили като законен повод за образуване на двете досъдебни производства, същите са обединени (на основание чл. 217  НПК) и се наблюдават от Специализираната прокуратура.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия:

  1. Разкрита е банкова тайна по отношение на членове от Съвета на директорите на „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.
  2. С определение от 26.09.2018 г. на основание чл. 73, ал. 3 Закона за мерките срещу изпиране на пари (ЗМИП) Софийски градски съд е допуснал обезпечителна мярка „Запор“ върху сметки на основание чл. 12, ал. 3 ЗМИП /общ размер 14 млн. евро/.
  3. Извършени са претърсвания и са иззети вещи, находящи се в банкови сейфове на лица, свързани с „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, както и на самото дружество.
  4. Възложени са оперативно-издирвателни мероприятия на агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).
  5. Изискана е данъчна и осигурителна информация за лицата, посочени в журналистическия материал.
  6. На 29.10.2018 г. като обвиняеми са привлечени лицата:

ГЕОРГИ  ВАСИЛЕВ

– за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр.София се сговорил с Владимир Лозанов да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага

– за престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 4 вр. ал. 1 НК: за това, че на 21.09.2018 г. в гр. София извършил финансова операция – наредил банков превод от сметка при банка „Уникредит Булбанк“ АД с титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 00 0000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление – такова по чл. 255, ал. 1 и по чл. 248а НК като имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Мярката за неотклонение на обв. Василев е парична гаранция в размер на 30 000 лв.

ВЛАДИМИР ЛОЗАНОВ

– за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК: за това, че от началото на 2014 г. до 07.10.2018 г. в гр. София се сговорил с Георги Василев да вършат в страната и в чужбина престъпления, за които е предвидено наказание „лишаване от свобода“ повече от три години – такива по чл. 255, ал.1 и по чл. 248а НК и чрез които се цели да се набави имотна облага.

Мярката за неотклонение на обв. Лозанов е парична гаранция в размер на 15 000 лв.

Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

На 31.10.2018 г. изложената по-горе информация е изпратена чрез Дирекция за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (АФКОС) на ОЛАФ.

  III. По повод информация от зададен въпрос, че „министърът на финансите живее в апартамент 180 квадрата в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“, главният прокурор е разпоредил проверка за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК. Действия по проверката спрямо министър Владислав Горанов ще бъдат възложени на КПКОНПИ.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдии от ВКС и министър Янаки Стоилов обсъдиха проблемите с работата на ЕИСС и тромавата процедура за конкурсите

В Съдебната палата в София и. ф. председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Дария Проданова …

Адвокат Валя Гигова: Правото на труд отстъпва пред нуждата да бъде гарантиран животът и здравето на гражданите

Изискването за зелен сертификат за работещите в редица обществени места на закрито не противоречи на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.