Последни новини
Home / Законът / За новия Марш за правосъдие в събота – поводи много

За новия Марш за правосъдие в събота – поводи много

Defakto.bg

Инициативата „Правосъдие за всеки“ организира нов Марш за правосъдие, който ще започне в събота от 12 ч.  при пилоните на НДК и ще завърши при Съдебната палата. Велислав Величков от инициативата пред БНР коментира думите на главния Сотир Цацаров, казани снощи в  Шоуто на Слави,  че борбата с корупцията е дело на всички:

„Какво означава главният прокурор да каже „от всички нас зависи“.  Прокуратурата има пълният инструмент да разследва, да контролира разследването, да обвинява, да внася и поддържа обвинителните актове в съда. Ако се твърди, че в държавата властват всъщност корупционни практики, което вчера почти потвърди главният прокурор, то Прокуратурата трябва веднага да реагира и, тъй като има абсолютните властнически правомощия в тази област, да призове на обвинените лица, да ги обвини и да вкара обвиненията в съда. Ако прокуратурата прави това, то корупцията в държавата би значително намалява, защото всеки би имал основателен страх, че ще се озове в Съдебната зала.

Ако прокуратурата пък заявява, че е работа на всички, а не нейна работата, то означава, че ние нямаме държавно обвинение хората, а прокуратурата изчаква властите едва ли не сами да се саморазобличат, че извършват корупционни практики и да се предадат на обвинението и да кажат: „Ние сме виновни“. Такова изявление показа най-малкото безсилие на главния прокурор, а това звучи стряскащо“.

Преди седмица председателят на Върховния касационен съд заяви, че обвинител номер едно разследва критиците си и слага чадъри над свои приближени. По този повод Величков заяви:  „В една правова държава, ако председателят на Върховния съд направи такива твърдения, това би било повод за незабавен дебат в парламента застрашени ли са устоите на правовата държава, компрометирана ли е независимостта на съдебната система, имаме ли всъщност съдебна власт… При такова ниско доверие на българското общество в съдебната система, да остане тази реч без последствия е фактическо самопризнание за верността на тези твърдения“.

Той определи като „безпрецедентно“ изказването на председателя на Върховния съд, но отчете, че то е потънало в мълчание и всички власти „буквално се изпокриха и отказаха категорично да коментират“: „Ясно е, че има абсолютно запушване на ушите в трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна – за всякакви критики, свързани с правосъдието и върховенството на правото. Ние не очакваме да бъдем чути от гражданите, защото това, което се случва, вече застрашава правата на всеки един български гражданин“.

Величков е убеден, че сме свидетели на нарушаване на основни права в случая са задържаните кмет и заместник-кмет на район Младост и на двоен стандарт в съдебни заседания.

„Ако се нарушават права на обвинени хора преди да бъде доказана тяхната вина и преди да бъде съдът да постанови дали те са виновни или невинни, това означава че се връщаме във времената, когато самото повдигане на обвинение беше достатъчно основание за започване на наказание. Мисля, че точно този случай – на Иванчева и Петрова – показва как се изтърпява реално наказание без доказана вина.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Президентът връчи мандат на Асен Василев, кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“

Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и …

В Съюза на юристите обсъждат как ефикасно да се усъвършенства конституционния модел на съдебната власт

В залата на Съюза на юристите се проведе публично обсъждане на референти модели на съдебната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.