Последни новини
Home / Законът / СГС пусна „забавените“ мотиви за оправдаването на депутат

СГС пусна „забавените“ мотиви за оправдаването на депутат

Defakto.bg

Обвинението срещу Светла Бъчварова е било и несъставомерно, и недоказано

Мотивите за оправдаването на депутата от БСП Светла Бъчварова са изготвени, съобщиха от Софийския градски съд. Съдия по делото бе Атанас Атанасов (на снимката).

На 9 ноември главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира Инспектората, че мотивите не са изготвени, макар да са изминали разрешението от закона 60 дни от произнасянето на оправдателната присъда и това пречело на държавното обвинение да мотивира протеста си пред апелативния съд.

В същия ден от СГС отговориха със статистика: забавата на съда (присъдата бе четена в края на юни) е нищожна в сравнение с точилото се 4 години досъдебно производство, 8 пъти над законовите срокове.

Обвинението срещу Светла Бъчварова, повдигнато й през 2016 г., бе за сключен през 2009 г. неизгоден договор с „Литекс комерс“, причинил вреда за 1,3 млн. лв. на управляваната тогава от нея Селскостопанска академия.

А случаят приковаваше вниманието и с факта, че на мушката бе произнеслият присъдата Атанас Атанасов, доскоро председател на Съюза на съдиите.

Съдът е признал Светла Бъчварова за невинна, тъй като в хода на съдебното следстние не е доказана тезата на държавното обвинение. сочат мотивите към оправдателната присъда.

Според съдебния състав тезата, че от сключената сделка между Селскостопанската академия и „Литекс комерс“ АД е произлязла значителна вреда в размер на 1 326 671,36 лв. е изградена на безкритичното възприемане в обвинителния акт на заключенията на вещите лица, които в досъдебното производство извън компетентността си са дали менние по поставени им задачи от правно естество.

„В хода на разследването са събрани доказателства каква е била извлечената от „Литекс комерс“ АД икономическа полза от сключването и изпълнението на договора“, пише още в мотивите. Съдът се опита да запълни тази доказателствена празнота, но с оглед изтичането от края на инкриминирания период на 5-годишния срок за съхраняване на сметоводната документация от страна на „Литекс комерс“ АД не бяха представени необходимите документи.

В мотивите е посочено още, че за престъпление по чл. 220 НК вреди не могат да се определят като пропуснати ползи, с което се изключва възможността за ангажирането на наказателна отговорност на подсъдимата. А изложеното в обвинителния акт не дава основание на съда да признае Светла Бъчварова за виновна в извършването на друго престъпление.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.