Последни новини
Home / Законът / Протестът в защита на Иванчева и Петрова поиска независимост на съдебната власт от управляващите

Протестът в защита на Иванчева и Петрова поиска независимост на съдебната власт от управляващите

Defakto.bg

Стотици граждани на протест се обявиха за  хуманно отношение към арестуваните по обвинение в корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова на организираното от инициативата „Правосъдие за всеки“ шествие под надслов „Марш за Правосъдие„. Те се обявиха и за независмисот на съдебната власт от управялаващите.

„В България няма справедливост, защото хората не се борят за правата си“ скандираха гражданите, които се събраха в центъра на града в подкрепа на двете жени, обвинени в искане на подкуп.  Шествието тръгна на обяд от НДК и завърши пред Съдебната палата, където протестиращите блокираха за кратко трамвайното движение. Те носеха плакати с надпис: „Свобода и право“ и се обърнаха към управляващите с думите: „Искаме да няма зависимост на съдебната система и прокуратура от тези, които са на власт. Трябва да има пълна независимост, а в момента е точно обратното“.
Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова вече 7 месеца са в ареста. Заедно с бившия районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, те са подсъдими по обвинение, че са поискали 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района.
В началото на миналата седмица на двете подсъдими беше наложена забрана за напускане на страната, докато са в ареста.
Особено недоверие предизвика пускането им от ареста от съдия Иво Хинов заради влошено здравословно състояние и мълниеносното спиране на изпълнението   от спецапелатвния наказателен съд по искане на прокуратурата с твърде насилени от правна гледна точка доводи.
Иванчева и Петрова , както и бившият районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров са подсъдими по обвинение, че са поискали половин милион евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района. До момента, въпреки показното отношение към двете подсъдими и СРС, няма преки доказателства, че  са искали  подкуп  от Ваклин за лични облаги.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.