Последни новини
Home / Законът / Протестът в защита на Иванчева и Петрова поиска независимост на съдебната власт от управляващите

Протестът в защита на Иванчева и Петрова поиска независимост на съдебната власт от управляващите

Defakto.bg

Стотици граждани на протест се обявиха за  хуманно отношение към арестуваните по обвинение в корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова на организираното от инициативата „Правосъдие за всеки“ шествие под надслов „Марш за Правосъдие„. Те се обявиха и за независмисот на съдебната власт от управялаващите.

„В България няма справедливост, защото хората не се борят за правата си“ скандираха гражданите, които се събраха в центъра на града в подкрепа на двете жени, обвинени в искане на подкуп.  Шествието тръгна на обяд от НДК и завърши пред Съдебната палата, където протестиращите блокираха за кратко трамвайното движение. Те носеха плакати с надпис: „Свобода и право“ и се обърнаха към управляващите с думите: „Искаме да няма зависимост на съдебната система и прокуратура от тези, които са на власт. Трябва да има пълна независимост, а в момента е точно обратното“.
Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова вече 7 месеца са в ареста. Заедно с бившия районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, те са подсъдими по обвинение, че са поискали 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района.
В началото на миналата седмица на двете подсъдими беше наложена забрана за напускане на страната, докато са в ареста.
Особено недоверие предизвика пускането им от ареста от съдия Иво Хинов заради влошено здравословно състояние и мълниеносното спиране на изпълнението   от спецапелатвния наказателен съд по искане на прокуратурата с твърде насилени от правна гледна точка доводи.
Иванчева и Петрова , както и бившият районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров са подсъдими по обвинение, че са поискали половин милион евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за строеж в района. До момента, въпреки показното отношение към двете подсъдими и СРС, няма преки доказателства, че  са искали  подкуп  от Ваклин за лични облаги.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.