Последни новини
Home / Законът / МП: Условията в ареста на „Майор Векилски“ са много добри. Адвокат Савова: Това е цинично!

МП: Условията в ареста на „Майор Векилски“ са много добри. Адвокат Савова: Това е цинично!

Defakto.bg

Делото „Младост“ и съдбата на подсъдимите по него Десислава Иванчева и Биляна Петрова открива пореден дебат. Този път той е за условията в столичния арест на ул. „Майор Векилски“, в който двете жени бяха държани по време на разследването и където са и сега, след старта на наказателния процес в спецсъда. Въпреки че на 16 ноември Иво Хинов от спецсъда бе постановил Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под „домашен арест“, безусловно.

След като унизителните условия в ареста, наред с куп други нарушения, отдавна са влезли в жалбите на двете жени до Евросъда в Страсбург, а посетили килиите вещи лица свидетелстваха в съда за видяното (килия два на три метра, липса на въздух и светлина, една малка мивка със студена вода, една тоалетна за четирима арестанти и прочее), последва официална реакция.

Днес „във връзка с постъпили запитвания от медии“  от пресцентъра на Министерството на правосъдието оповестиха позиция на Областна служба „Изпълнение на наказанията“. Макар че Иванчева и Петрова не са изрично споменати, е ясно – това е институционален отговор по тяхното дело, изнесеното и показаното от тях.

Съобщението на Министерството на правосъдието:

Във връзка с постъпили запитвания от медии, отнасящи си до условията и реда в ареста на ул. „Майор Г. Векилски“, Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София, която ръководи и контролира изпълнението на мярката за неотклонение “Задържане под стража“ на територията на град София и София-област, прави следните уточнения:

Арестът на бул. „Г.М. Димитров“ № 42 и арестът на ул.“М-р Г.Векилски“ № 2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

Спалните помещения /килии/ в арест „М-р Г. Векилски“ № 2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м.  в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво.  Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора – София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието.  В ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места –  престой на открито и арестните коридори.

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“№2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. “Г.М.Димитров“ № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лица се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. „М-р Г.Векилски“№2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.

Адвокат Ирен Савова: Подобни твърдения не правят чест на държавната служба

Условията на пребиваване в ареста отдавна са включени в жалбите на Биляна Петрова и Десислава Иванчева до Европейския съд в Страсбург, отговори адвокат Ирен Савова пред Де факто. В наказателното дело пред спецсъда тя представлява бившия вече зам.-кмет на „Младост“ Петрова, а екипът на офиса й в Прага подготви жалбите и на Петрова, и на Иванчева до Страсбург.

За съобщеното за условията в ареста от областната служба към МП адвокат Савова бе категорична:

Да се твърди подобно нещо е повече от цинично. След като изслушахме в съда заключенията на лекари, посетили килиите и отговорили на въпросите на защитата за светлината, вентилацията, мухъла там. След като подсъдимите донесоха „закуската“ си в съда и я показаха публично (използвана кофичка от кисело мляко с преварени макарони – б.р.), след всичко, подобни твърдения не правят чест на който и да е държавен служител, който получава заплатата си от нашите данъци“.

На финала Ирен Савова заключи: „Доброто ми възпитание не ми позволява… да си довърша изречението. Нека всеки сам да го довърши, оставям финала на по-остроумните от мен!“  

 

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Един коментар

  1. Методи

    Ареста на Майор Векилски е идеализъм в действие .
    Там попадат хора на които им е повдигнато обвинение и ако им бъде доказана вина ги местят в затвора .
    Минимум 35% ги освобождават след като нямат доказана вина ,но престояли там минимум 6 месеца до 14 месеца.. Четири човека са принудени да спят да се хранят в тоалетна едимпът в седмицата ги водят на баня .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.