Последни новини
Home / Законът / МП: Условията в ареста на „Майор Векилски“ са много добри. Адвокат Савова: Това е цинично!

МП: Условията в ареста на „Майор Векилски“ са много добри. Адвокат Савова: Това е цинично!

Defakto.bg

Делото „Младост“ и съдбата на подсъдимите по него Десислава Иванчева и Биляна Петрова открива пореден дебат. Този път той е за условията в столичния арест на ул. „Майор Векилски“, в който двете жени бяха държани по време на разследването и където са и сега, след старта на наказателния процес в спецсъда. Въпреки че на 16 ноември Иво Хинов от спецсъда бе постановил Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под „домашен арест“, безусловно.

След като унизителните условия в ареста, наред с куп други нарушения, отдавна са влезли в жалбите на двете жени до Евросъда в Страсбург, а посетили килиите вещи лица свидетелстваха в съда за видяното (килия два на три метра, липса на въздух и светлина, една малка мивка със студена вода, една тоалетна за четирима арестанти и прочее), последва официална реакция.

Днес „във връзка с постъпили запитвания от медии“  от пресцентъра на Министерството на правосъдието оповестиха позиция на Областна служба „Изпълнение на наказанията“. Макар че Иванчева и Петрова не са изрично споменати, е ясно – това е институционален отговор по тяхното дело, изнесеното и показаното от тях.

Съобщението на Министерството на правосъдието:

Във връзка с постъпили запитвания от медии, отнасящи си до условията и реда в ареста на ул. „Майор Г. Векилски“, Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София, която ръководи и контролира изпълнението на мярката за неотклонение “Задържане под стража“ на територията на град София и София-област, прави следните уточнения:

Арестът на бул. „Г.М. Димитров“ № 42 и арестът на ул.“М-р Г.Векилски“ № 2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

Спалните помещения /килии/ в арест „М-р Г. Векилски“ № 2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м.  в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво.  Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора – София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието.  В ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места –  престой на открито и арестните коридори.

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“№2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. “Г.М.Димитров“ № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лица се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. „М-р Г.Векилски“№2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.

Адвокат Ирен Савова: Подобни твърдения не правят чест на държавната служба

Условията на пребиваване в ареста отдавна са включени в жалбите на Биляна Петрова и Десислава Иванчева до Европейския съд в Страсбург, отговори адвокат Ирен Савова пред Де факто. В наказателното дело пред спецсъда тя представлява бившия вече зам.-кмет на „Младост“ Петрова, а екипът на офиса й в Прага подготви жалбите и на Петрова, и на Иванчева до Страсбург.

За съобщеното за условията в ареста от областната служба към МП адвокат Савова бе категорична:

Да се твърди подобно нещо е повече от цинично. След като изслушахме в съда заключенията на лекари, посетили килиите и отговорили на въпросите на защитата за светлината, вентилацията, мухъла там. След като подсъдимите донесоха „закуската“ си в съда и я показаха публично (използвана кофичка от кисело мляко с преварени макарони – б.р.), след всичко, подобни твърдения не правят чест на който и да е държавен служител, който получава заплатата си от нашите данъци“.

На финала Ирен Савова заключи: „Доброто ми възпитание не ми позволява… да си довърша изречението. Нека всеки сам да го довърши, оставям финала на по-остроумните от мен!“  

 

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Един коментар

  1. Методи

    Ареста на Майор Векилски е идеализъм в действие .
    Там попадат хора на които им е повдигнато обвинение и ако им бъде доказана вина ги местят в затвора .
    Минимум 35% ги освобождават след като нямат доказана вина ,но престояли там минимум 6 месеца до 14 месеца.. Четири човека са принудени да спят да се хранят в тоалетна едимпът в седмицата ги водят на баня .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.