Последни новини
Home / Законът / Съдът отново върна на прокуратурата обвиненията срещу бивш шеф на АПИ

Съдът отново върна на прокуратурата обвиненията срещу бивш шеф на АПИ

Defakto.bg

Делото срещу бившия шеф на пътната агенция (АПИ) Лазар Лазаров повторно бе върнато на прокуратурата от Софийския градски съд.

През април СГП внесе обвинителния акт срещу Лазаров и оповести, че му се търси отговорност за безстопанственост при изграждането на магистрала “Марица”, довела до щети от 41 630 050,80 лв. Конкретно – че е открил процедура за възлагане на обществена поръчка за допълнителни работи, без да е извършил всички допитвания и уточнения.

Обвинението бе внесено в специализирания съд, но след проведено разпоредително заседание там повдигнаха спор за подсъдност, тъй като случаят е “заварен”, отпреди влизането в сила на поправките в НПК, прехвърлящи “високата корупция” на спецправосъдието. ВКС определи делото да се гледа от Софийския градски съд.

На разпоредително заседание СГС прекрати делото заради неяснота и противоречие в обвинението и го върна на прокуратурата.

Софийският апелативен съд обаче отмени това определение, разпореди процесът да стартира и казусът отново се озова в СГС. Последва отвод на съдията по лични причини.

На ново разпоредително заседание днес новият съдия Анелия Щерева отново върна случая на прокуратурата, приемайки, че провиворечията в обвинителния акт водят до невъзможност подсъдимият да разбере в какво го обвиняват.

Съдия Щерева приема също, че в случая не е длъжна да се съобрази с указанията на САС, тъй като делото тръгва отначало и трябва да обсъди всички факти в пълнота.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува Тълкувателно дело за понятието “имущество” по закона за отнемане на незаконно придобитото имане

Във ВКС бе образувано Тълкувателно дело № 4/2021  по въпроси, свързани с противоречиво приложение на …

Иван Гешев в Хага: Ако закрият спецправосъдието, България трудно ще изпълнява ангажиментите си към Лаура Кьовеши

Главният прокурор участва в 15-ия ежегоден Консултативен форум на главните прокурори на държавите членки на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.