Последни новини
Home / Законът / Алексей Трифонов е новият председател на СГС (допълнена)

Алексей Трифонов е новият председател на СГС (допълнена)

Defakto.bg

С 9 на 4 гласа Съдийската колегия на ВСС избра Алексей Трифонов за председател на ключовия Софийски градски съд.

Конкурент му бе Евгени Георгиев, подкрепен единствено от Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев. Той бе номинацията на съдиите от СГС.

„За“ Трифонов гласуваха всички останали от колегията, включително председателят на ВАС Георги Чолаков и представляващият ВСС Боян Магдалинчев. От заседанието днес отнсъстваше само Атанаска Дишева.

Алексей Трифонов е съдия в Софийския апелативен съд от 2009 г., бил е член на ЦИК от квотата на ДПС, както и зам.-правосъден министър в служебния кабинет „Герджиков“. Днес призна, че действащ член на ВСС е водил разговори с него за кандидатирането му, но най-общо. Име не бе назовано. Затова пък Трифонов бе категоричен – в номинирането му няма нищо „задкулисно“, а той не е и никога не е бил партийно зависим.

И двамата кандидати бяха високо оценени от кадровиците, но мнозинството предпочете Трифонов.

След избора Алекесй Трифонов каза, че не вижда основания да се притеснява от факта, че не той е бил съдийският избраник, защото познава колегите си от СГС.

Евгени Димитров на свой ред каза, че не е решил дали ще оспори резултата пред ВАС.

Досега при избора на ръководители тази Съдийска колегия е заявявала, че зачита съдийското самоуправление и се вслушва в гласа на магистратите. Тази година така бяха избрани председателите на Софийския окръжен съд и на Районен съд-Дупница.

СГС, в който се гледат 1/3 от гражданските и търговските дела у нас, както и тежки наказателни процеси, е без титулярен председател от миналия октомври, след оставката на Калоян Топалов. А през март тази година първият опит за избор приключи неуспешно – конкурентите отново бяха двама, като тогава Евгени Георгиев получи 5 гласа, Светлин Михайлов 2, а 7 от кадровиците не бяха харесали никого.

Алексей Трифонов (вляво) и Евгени Георгиев

Днешният вот бе предшестван от искане на Евгени Георгиев за отвода на един от членовете на ВСС, Боян Новански, но той не го даде. Дори и да го беше дал обаче, Трифонов щеше да получи 8 „за“ и отново щеше да е избран. Ако обаче се приеме, че в гласуването не би трябвало да участва и анонимният кадровик, подтикнал Алекесй Трифонов да се кандидатира, тогава гласовете „за“ него биха паднали на 7 – а за избор се искат 8 „за“. Но това, разбира се, са хипотези.

Няма задкулисие

Алексей Трифонов е наказателен съдия от 1999 г., преди това 1 година е бил следовател.

Не се чувствам политически обвързан по никакъв начин с ДПС, заяви той по повод работата си в ЦИК и даде като пример за безпристрастността си как като член на ЦИК е гласувал „за“ решението на Конституционния съд да се касира един мандат на ДПС.

Трифонов увери също: „Няма нищо „задкулисно“ в кандидатирането ми. Да, не съм се включил в надпреварата първия път, но моето мнение, държавническо, е, че не може този съд да стои без титуляр, надявам се днес да вземете решение и да изберете председател, дори и да не съм аз“. После поясни – колега от Софийския апелативен съд е водил разговор с него дали не би участвал в надпреварата за СГС. Тогава този колега не е бил член на ВСС, но в момента е.

Направи впечатление, че ключова дума в изложението на Трифонов бе „баланс“. Каза, че ще търси балансирани хора за заместници, за да няма конфликтни ситуации в съда.

Заяви, че при необосновани атаки срещу СГС ще реагира, но балансирано.

Каза, че уважава съдийското самоуправление, но и административният ръководител трябва да има правомощия да реагира, за да има баланс.

На въпрос как ще коментира идеята след произнасянето на присъда съдията кратко да я мотивира, Трифонов отговори: „Обществото наистина е много чувствително на тема наказателно правораздаване, особено към оправдателните присъди, обяснението с няколко изречения не противоречи на закона. Но това няма да намали обществения негативизъм към оправдателните присъди“.

Лозан Панов го попита за отношението му към скандала „Яневагейт“.

„По времето на Владимира Янева не съм бил част от СГС, не мога да дам анализ и оценка на ръководството й. Но е факт, че беше най-скандалното управление на СГС. Изходът е – отстояване на независимостта с личен пример“, отговори Алексей Трифонов.

Вече ме познавате, доверете ми се!

Евгени Георгиев е граждански съдия от 2003 г., първопроходец в медиацията, от 2012 г. е в СГС, за кратко е зам.-председател при временното управление на Владимир Йорданов през 2015 г. Има многобройни специализации в чужбина, доктор по право в СУ.

„От предния път разбрах, че съм малко познат за вас. Междувременно бях номиниран от 53 съдии от СГС и подкрепен от 59 от тях, т.е. подкрепата за мен е увеличена с 25 съдии. През тези месеци се срещнах и говорих с всички съдии, срещнах се и със служителите. Сега имате достатъчно информация за мен, очаквам това да ви помогне да ми се доверите“, заяви той пред кадровиците.

Сам заговори и за прословутите акции от КТБ, за които го бе атакувал Новански. „Не е имало задължение да се декларират продажбите, освен при реализирана печалба. Как аз можех да се защитя на 13 март, кой можеше да ме защити? Помислете, кой би защитил вас, ако получите упрек за почтеността си?! Показвам емоция, не я търся, но тя идва, така ще реагирам и на нападки срещу съда“, зарече се Георгиев.

На въпрос за преразпределение на делата като начин за облекчаване на най-натоварените съдии каза, че това не винаги е възможно. „Например по делата за КТБ, нали всички се интересуват от тях – когато такова дело е дадено на един съдия не може да му бъде изземвано и дадено на друг съдия, защото това удря по общественото доверие“, илюстрира кандидатът.

За практика и романтика

Такова определение даде Олга Керелска от ВСС по време на дебата – че Алексей Трифонов й се струва по-практичен, а Евгени Георгиев – по-романтичен.

Цветинка Пашкунова заяви подкрепа за Георгиев. Защото: той е част от СГС, впечатлена съм как търси и намира диалог с колегите там, изключително квалифициран и ерудиран е. И още: „Нямам никакви съмнения в почтеността му – той е обективен, безпристрастен, комуникативен“.

Боян Магдалинчев обяви, че двамата кандидати са със силни позиции и добро представяне, но той ще подкрепи Алексей Трифонов, макар че го видял за първи път днес. Защото: след 9 години откъсване има сериозно и дълбоко наблюдение върху проблемите на СГС, ясното разбиране какво и как трябва да се промени,  съзнава добре правомощията си на ръководител и тези на Общото събрание, ключовата му дума е диалог.

Вероника Имова също изказа подкрепа за Трифонов. Тя също виждала кандидата едва днес, познавала го по работата му. Подкрепя го, защото: през целия си магистратски стаж е отдавал сили и знания за българското правораздаване (намек за специализиралия в чужбина конкурент?). И още: „Алексей Трифонов даде по-ясна визия за решаването на чувствителните проблеми в съда, показа лична отговорност за уважаване на решенията на Съдийската колегия за назначаването на колеги по видове материи, както и мъжество да застане пред нас и да отговори на въпросите за битието му в ЦИК и като зам.-министър. СГС трябва да има административен ръководител, това е време разделно, преломен момент, трябва да поемем тази отговорност и днес да изберем председател“.

Севдалин Мавров се присъедини, „за“ Трифонов. И той не познавал лично предпочетения кандидат, а го подкрепя, защото твърдо отстоява принципите и възгледите си. „Наблюдавал съм работата на ЦИК, предлагал съм членове, в комисията много се търсеха съдии и те свършиха много добра работа, което не ги прави партийно обвързани. А да си член на служебно правителство също не означава принадлежност или зависимост от партия“, добави Мавров.

Олга Керелска бе „за“ Георгиев. Защото: „Имаме вътрешна и външна кандидатура. Когато отдаваме предпочитания на външния кандидат, много сериозно трябва да обосновем защо, иначе пренебрегваме мнението на значителна част от съдиите от СГС. Колегата Трифонов залагал на диалога, но колегата Георгиев – също. Ще подкрепя него, защото той е съдийският избор“. Наблегна и че е била „сериозно впечатлена“ от водения разговор между Трифонов и член на съвета.

Лозан Панов подкрепи Георгиев. Като бе категоричен – кандидатът е имал основание да иска отвода на Новански, чието участие в избора опорочава процедурата. Но я опорочава и “ онзи магистрат, разговарял с колегата Трифонов за издигането му, който е на тази маса“. Подкрепя Георгиев, защото неговата номинация от Общото събрание на СГС е израз на съдийското самоуправление, а „ние пренебрегваме мнението на поне 59 магистрати от СГС“. После каза, че Евгени Герогиев вероятно е бил „романтик“ и когато с колегите му са правили опит за първи стъпки в медиацията, вече широко прилагана у нас.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАдС отново поиска от НС спешни промени в ГПК заради недостатъци в системата за електронно правосъдие

Bиcшият aдвoĸaтcĸи cъвeт oтпpaви иcĸaнe дo Hapoднoтo cъбpaниe, c ĸoeтo настоява разпоредбите в  Гpaждaнcĸия пpoцecyaлeн …

ВАС окончателно: Отказът на РИОСВ за проучване на газ в Добружда е незаконосъобразен

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Варна от януари тази година, с …

2 коментара

  1. Стойков

    През кой мандат на ЦИК Трифонов е бил член на комисията?

  2. Райчев

    Честито и успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.