Последни новини
Home / Законът / Десислава Иванчева и Биляна Петрова в писмо от килията: Шефовете на затворите и на ареста лъжат, да дадат оставки!

Десислава Иванчева и Биляна Петрова в писмо от килията: Шефовете на затворите и на ареста лъжат, да дадат оставки!

Defakto.bg

Ден след официалните уверения, че в столичния арест на ул. „Майор Векилски“ условията са много добри – очевидно в отговор на изнесеното от Десислава Иванчева и Биляна Петрова за унизителните условия там, двете жени изпратиха писмо от килията.

То е адресирано до правосъдния министър Цецка Цачева, омбудсмана Мая Манолова и до медиите. Иванчева и Петрова са категорични – отговорните за условията в ареста лъжат за условията там и поощряват нарушаването на човешките права на задържаните, затова трябва да дадат оставки.

Писмото, без съкращения:

До г-жа Цецка Цачева,

Министър на Правосъдието на Република България

До г-жа Мая Манолова,
омбудсман на Република България

До медиите

 

Писмо

от

Десислава Иванчева и Биляна Петрова

 

Уважаема г-жо Цачева,

Уважаема г-жо Манолова,

Уважаеми представители на четвъртата власт,

В писмо рег. №10963/6.11.2018г. Главният директор на ГДИН твърди, че в килиите в арест “М-р Г. Векилски” (цитираме) “Прозорците са отваряеми, което осигурява достъп до пряка слънчева светлина и свеж въздух”.

Категорично заявяваме, че това НЕ Е вярно. Прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни. Каним всички отговорни институции и медиите да дойдат и да видят с очите си.
В житейски смисъл директорът на ГДИН лъже, а от юридическа гледна точка той е съставил и подписал документ с невярно съдържание и трябва да понесе отговорност.
Той трябва да освободи високата и отговорна позиция, която заема. Главният директор на ГДИН ръководи и поощрява безобразията в софийските арести – системно нарушаване на законите в Република България, нарушаване на човешките права на стотици хора, безстопанственост и разпиляване на бюджетни средства, като потенциалните щети са за милиони левове.

Затова настояваме и другите отговорни лица – Началник ОСИН- гр. София и Началник сектор “Арести” също да подадат оставка.

 

Накратко най-съществените нарушения са:

 1. В нарушение на чл. 248 от ЗИНЗС (Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража) стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени (без да попадат в хипотезите на ал. 1, т. 1 и 2 от цитирания член), без да се издават индивидуални заповеди, изискуеми по ал. 2 и арестантите са лишени от правата си за съдебен контрол, гарантирани от чл. 248, ал. 4 и при условията и по реда на чл. 111 ЗИНЗС.

Реално всички арестувани, дори най-кротките и с най-леки обвинения, са третирани като осъдени с доживотна присъда убийци. Припомняме, че това са неосъдени лица и че в България все още не са отменени нито презумпцията за невинност, нито правовият ред. ЗИНЗС е приет преди почти 10 години и е време и най-бавната администрация да започне да го спазва.

 

 1. Нарушаване на чл. 3 и чл. 43, ал. 2, изр. последно от ЗИНЗС, чл. 3 от Европейската конвенция за човешките права и основни свободи (ЕКПЧ) и чл. 9 от МПГПП (Международен пакт за граждански и политически права), т.е. липса на условия, които да запазват физическото и психическо здраве, подлагане на изтезания, на нечовешко, жестоко и унизително отношение.
  Ако опишем всички издевателства и лоши условия ще запълним няколко тома. Затова, за да се види обективната истина, предлагаме медиите да дойдат и да видят всички килии, бани и общи помещения.

 

 1. Безстопанственост, разпиляване на бюджетни средства и некачествени ремонти.

Сградата на ареста не се поддържа и се руши, външната мазилка пада, по фасадата растат дървета. Течовете от канализацията са повсеместни и от години – това е опасно за конструкцията на сградата.

Липсва поддържане – в банята има 2 развалени кранчета и всеки ден се пилеят тонове питейна вода и стотици левове отиват в канала. Смяната им струва 5-10 лв, но вече почти 8 месеца на ръководството не му пука.

В килията ни беше направен ремонт, който е некачествен, течът не е отстранен, на 22 ноември отново имаше наводнение с мръсна вода. Никой не търси гаранции от изпълнителя, не се прави ремонт на ремонта.

Тази безстопанственост влошава състоянието на сградата. Ремонтите ще струва все по-скъпо и по-скъпо. Или ще трябва да се вложат милиони, или ще се наложи да бъде разрушена, а на нейно място да изникнат небостъргачи (апетитните парцели почти в центъра на София са малко).

 

 1. Не на последно място поради лошите условия в арестите и нарушаване на човешките права България ще трябва да плати милиони левове обезщетения на пострадалите. Ще плащаме двойно, защото ще се наложи и да се платят ремонтите.

 

 1. Относно жалбите – в началото част от тях “уж” се губеха или директно ни ги връщаха с “приятелска препоръка” да ги оттеглим, защото ще стоим дълго време и не е добре да настройваме охранителите и ръководството. Не само трима, повече задържани пускаха по 1-2 жалби и се отказваха, защото нямаше ефект – ръководството на ОСИН упорито отказва да реши важните проблеми. Но ние сме упорити и тези откази ни мотивираха да пишем отново и отново, да сезираме и по-високите нива, за да се върне доверието в институциите и за да може истината да излезе извън стените на арест “Векилски”. А истината ни прави свободни.

 

26.11.2018г.                                                         Десислава Иванчева (подпис)

Биляна Петрова (подпис)

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Един коментар

 1. Михаела Пъдева

  Тази г-жа Цецка може ли спокойно да си получава заплатата и да заспива спокойно ?
  Може ли у нас всичко да е толкова гнило ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.