Последни новини
Home / Законът / Десислава Иванчева и Биляна Петрова в писмо от килията: Шефовете на затворите и на ареста лъжат, да дадат оставки!

Десислава Иванчева и Биляна Петрова в писмо от килията: Шефовете на затворите и на ареста лъжат, да дадат оставки!

Defakto.bg

Ден след официалните уверения, че в столичния арест на ул. „Майор Векилски“ условията са много добри – очевидно в отговор на изнесеното от Десислава Иванчева и Биляна Петрова за унизителните условия там, двете жени изпратиха писмо от килията.

То е адресирано до правосъдния министър Цецка Цачева, омбудсмана Мая Манолова и до медиите. Иванчева и Петрова са категорични – отговорните за условията в ареста лъжат за условията там и поощряват нарушаването на човешките права на задържаните, затова трябва да дадат оставки.

Писмото, без съкращения:

До г-жа Цецка Цачева,

Министър на Правосъдието на Република България

До г-жа Мая Манолова,
омбудсман на Република България

До медиите

 

Писмо

от

Десислава Иванчева и Биляна Петрова

 

Уважаема г-жо Цачева,

Уважаема г-жо Манолова,

Уважаеми представители на четвъртата власт,

В писмо рег. №10963/6.11.2018г. Главният директор на ГДИН твърди, че в килиите в арест “М-р Г. Векилски” (цитираме) “Прозорците са отваряеми, което осигурява достъп до пряка слънчева светлина и свеж въздух”.

Категорично заявяваме, че това НЕ Е вярно. Прозорците в килиите са неотваряеми, армирани и непрозрачни. Каним всички отговорни институции и медиите да дойдат и да видят с очите си.
В житейски смисъл директорът на ГДИН лъже, а от юридическа гледна точка той е съставил и подписал документ с невярно съдържание и трябва да понесе отговорност.
Той трябва да освободи високата и отговорна позиция, която заема. Главният директор на ГДИН ръководи и поощрява безобразията в софийските арести – системно нарушаване на законите в Република България, нарушаване на човешките права на стотици хора, безстопанственост и разпиляване на бюджетни средства, като потенциалните щети са за милиони левове.

Затова настояваме и другите отговорни лица – Началник ОСИН- гр. София и Началник сектор “Арести” също да подадат оставка.

 

Накратко най-съществените нарушения са:

 1. В нарушение на чл. 248 от ЗИНЗС (Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража) стотици неосъдени лица са държани постоянно заключени (без да попадат в хипотезите на ал. 1, т. 1 и 2 от цитирания член), без да се издават индивидуални заповеди, изискуеми по ал. 2 и арестантите са лишени от правата си за съдебен контрол, гарантирани от чл. 248, ал. 4 и при условията и по реда на чл. 111 ЗИНЗС.

Реално всички арестувани, дори най-кротките и с най-леки обвинения, са третирани като осъдени с доживотна присъда убийци. Припомняме, че това са неосъдени лица и че в България все още не са отменени нито презумпцията за невинност, нито правовият ред. ЗИНЗС е приет преди почти 10 години и е време и най-бавната администрация да започне да го спазва.

 

 1. Нарушаване на чл. 3 и чл. 43, ал. 2, изр. последно от ЗИНЗС, чл. 3 от Европейската конвенция за човешките права и основни свободи (ЕКПЧ) и чл. 9 от МПГПП (Международен пакт за граждански и политически права), т.е. липса на условия, които да запазват физическото и психическо здраве, подлагане на изтезания, на нечовешко, жестоко и унизително отношение.
  Ако опишем всички издевателства и лоши условия ще запълним няколко тома. Затова, за да се види обективната истина, предлагаме медиите да дойдат и да видят всички килии, бани и общи помещения.

 

 1. Безстопанственост, разпиляване на бюджетни средства и некачествени ремонти.

Сградата на ареста не се поддържа и се руши, външната мазилка пада, по фасадата растат дървета. Течовете от канализацията са повсеместни и от години – това е опасно за конструкцията на сградата.

Липсва поддържане – в банята има 2 развалени кранчета и всеки ден се пилеят тонове питейна вода и стотици левове отиват в канала. Смяната им струва 5-10 лв, но вече почти 8 месеца на ръководството не му пука.

В килията ни беше направен ремонт, който е некачествен, течът не е отстранен, на 22 ноември отново имаше наводнение с мръсна вода. Никой не търси гаранции от изпълнителя, не се прави ремонт на ремонта.

Тази безстопанственост влошава състоянието на сградата. Ремонтите ще струва все по-скъпо и по-скъпо. Или ще трябва да се вложат милиони, или ще се наложи да бъде разрушена, а на нейно място да изникнат небостъргачи (апетитните парцели почти в центъра на София са малко).

 

 1. Не на последно място поради лошите условия в арестите и нарушаване на човешките права България ще трябва да плати милиони левове обезщетения на пострадалите. Ще плащаме двойно, защото ще се наложи и да се платят ремонтите.

 

 1. Относно жалбите – в началото част от тях “уж” се губеха или директно ни ги връщаха с “приятелска препоръка” да ги оттеглим, защото ще стоим дълго време и не е добре да настройваме охранителите и ръководството. Не само трима, повече задържани пускаха по 1-2 жалби и се отказваха, защото нямаше ефект – ръководството на ОСИН упорито отказва да реши важните проблеми. Но ние сме упорити и тези откази ни мотивираха да пишем отново и отново, да сезираме и по-високите нива, за да се върне доверието в институциите и за да може истината да излезе извън стените на арест “Векилски”. А истината ни прави свободни.

 

26.11.2018г.                                                         Десислава Иванчева (подпис)

Биляна Петрова (подпис)

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Един коментар

 1. Михаела Пъдева

  Тази г-жа Цецка може ли спокойно да си получава заплатата и да заспива спокойно ?
  Може ли у нас всичко да е толкова гнило ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.