Последни новини
Home / Законът / Заради „бебето от фризера“ прокуратурата осъдена да плати 40 000 лв. на лекар от Горна Оряховица

Заради „бебето от фризера“ прокуратурата осъдена да плати 40 000 лв. на лекар от Горна Оряховица

Defakto.bg
Д-р Михаил Милатович

Доктор Михаил Милатович  от Горна Оряховица получи и на втора съдебна инстанция  обзещетение от  40 000 лева за неимуществени вреди, причинени му от скандала през  2010 г., когато той и негови колеги бяха набедени за убийци на новородено бебе.  Това съобщи  „Лекс“, припомняй, че случаят стана известен като „бебето от фризера“ , както и че  тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов чете пламенно от парламентарната трибуна материали от специални разузнавателни средства.

От решението на Софийския апелативен съд (САС) става ясно, че прокуратурата е осъдена единствено заради непремерените изказвания на  прокурори. Споменават се и имената на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова, които са давали информация по случая, посочва сайтът.

Съставът на САС с председател и докладчик Нели Куцкова приема,  че тъй като Милатович не е привличан като обвиняем по досъдебното производство, което през 2013 г. беше прекратено поради липса на престъпление, прокуратурата не дължи обезщетение за незаконно обвинение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това беше приел на първа инстанция Софийският градски съд.  В решението на АС  казва, че арестът на Милатович е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване.

„По настоящото дело е установено, че в резултат от огласяването на съдържанието на разговори, събрани със специални разузнавателни средства и публично огласената теза от представители на прокуратурата, че ищецът Милатович и негови колеги са извършили тежко умишлено престъпление, въззиваемият е претърпял морални вреди.  Установена е и причинната връзка между поведението на определени прокурори и настъпването на тези вреди.  Неправомерността на действията на прокурорите се изразява в това, че нарушавайки презумпцията за невиновност, без да са събрани доказателства, на практика са създали в обществото убеждение, че ищецът е престъпник“, се казва в мотивите.

Драмата на  лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-та гестационна седмица.

Докато лекарите умуваха има ли шанс плодът да е жив,  си разменят и неприятни за ухото цинични реплики.  Така или инак деветорна експертиза доказа, че плодът не е бил жив още с раждането си. Разговорите между  лекарите обаче били записани със СРС-та по друго дело и  оповестени след това от прокуратурата, както и прочетени от Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна обяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс“.  Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.

 „Гражданският съд няма право и задължение да преценява доколко използването им (на материалите от СРС б.р.) и публичното им разгласяване е в съответствие с разпоредбата на чл.32 от ЗСРС, но публичното им огласяване по неприключило наказателно производство определено е противоправно поведение от гледна точка на деликта“, пише САС.

Според съда вредата за Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. Затова и втората инстанция е съгласна, че обезщетение от 40 000 лева е справедливо. В тази връзка са цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил „проснат с белезници“ в болницата, заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали „убиец от фризера”. Според близки на Милатович, хората в Горна Оряховица дори не знаят, че делото е прекратено, а той не е виновен.

Решението на САС може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.