Последни новини
Home / Законът / Кадровикът Боян Новански отказа отвод за избора на председател на СГС

Кадровикът Боян Новански отказа отвод за избора на председател на СГС

Defakto.bg

Боян Новански от ВСС (на снимката) отказа да даде отвод и да не участва в днешния избор за председател на ключовия Софийски градски съд.

За отвода настоя един от двамата кандидати за поста – съдия Евгени Георгиев, подкрепен от Общото събрание на СГС. В мотивите си, както Де факто писа, Георгиев бе изтъкнал предубеденото отношение на кадровика Новански към него, което би опорочило честността на днешния вот. Конкурент на Евгени Георгиев е Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд. За да има избран, се искат минимум 8 „за“ един от тях измежду 14-имата членове в съдийската колегия.

Съдия Георгиев сочеше като предубеденост атаките на члена на ВСС Новански към него заради притежавани някога акции от КТБ, продадени на загуба. Това се случи при предния изборен тур, в който Георгиев се конкурираше със Светлин Михайлов, получи повече гласове, но в крайна сметка никой от двамата не бе избран. А Евгени Георгиев изпрати подробни обяснения за всички притежавани от него акции, продажбите им, реализираните загуби. Подчерта и факта, че няколко години подред не е декларирал продадени акции не за друго, а защото законът не е предвиждал подобно деклариране, освен ако не е реализирана печалба.

Искането за обяснения на пропуски, които правят впечатление, не са основание за отвод и няма да го дам, обяви Боян Новански днес в началото на заседанието на съдийската колегия. И това не бе изненада. Учуди обаче настояването му да получи отговор на въпроса защо продажбата на акции не е била декларирана? (Отговорът бе даден още през март).

„В искането за отвод съдия Георгиев сочи, че изнасянето на непроверена информмация,  която е можела да бъде проверена,издава предубеденост. Не чухме дали сте изнесли неистинска информация или не сте изнесли такава? Ако сте изнесли неистинска информация, трябва да си направите отвод“, настоя Лозан Панов.

„Няма да влизам в режим на обяснения, казал съм – има една разлика в акциите, която не е била декларирана или е била декларирана 10 години по-късно. Факт е, какво неистинско съм казал?“, отвърна Новански.

Боян Магдалинчев и Георги Чолаков настояха този дебат да спре. „По тази логика който се е изказал за някой от кандидатите, трябва да даде отвод, това са абсурдни неща!“, обяви Магдалинчев.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.