Последни новини
Home / Законът / На извънредно заседание депутатите ще гласуват окончателно бюджетите на НЗОК и на ДОО

На извънредно заседание депутатите ще гласуват окончателно бюджетите на НЗОК и на ДОО

Defakto.bg

Депутатите ще гледат на второ четене бюджетите за 2019 г. на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО) на извънредно заседание днес, съобщи  БГНЕС.

Двата бюджета бяха гласувани на първо четене в пленарна зала на 6 ноември, а параметрите им – силно критикувани от опозицията.В бюджета на НЗОК за догодина предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв.  Разчетените средства са при допускане на здравно-осигурителна вноска в размер на 8%, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Между първо и второ четене на проектобюджетите на Здравната каса и на общественото осигуряване.  При първия става дума за отказа на управляващите всички лечебни заведения да бъдат прелицензирани от новата агенция за медицински надзор. Вместо това – ще се създадат стандарти, на които лечебните заведения трябва да отговорят в рамките на една година.
При осигуряването – депутатите решиха минималният осигурителен праг за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да бъде 400 лева от догодина, а не 560 лева, каквото беше първоначалното предложение. Реално 400 е ръст с 50 лева, но е значително по-плавна стъпка спрямо първия вариант.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравно-осигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантирана от бюджета на НЗОК.

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 г. са запазване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно увеличение на МОП при планирано увеличение на минималната работна заплата с 9,8%, средното увеличение на МОП през 2019 г. е около 4,7%.

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв. на 3000 лв.  Началният час на пленарното заседание е 13.00.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.