Последни новини
Home / Законът / Проф. Александър Янков с приз за цялостен принос в правото

Проф. Александър Янков с приз за цялостен принос в правото

Defakto.bg
Проф. Александър Янков, един знаменит юрист и учен

Над 200 гости  станаха на крака и аплодираха  94-годишният професор Александър Янков, който получи  наградата Гран при за цялостен принос към правото. Това се случва на традиционна церемония, а статуетката му връчил миналогодишният победител проф. Мръчков. Грамота му е дадена от зам. – председателят на ВАС Людмил Рангелов, който е бил и студент на проф. Янков, съобщи нашият репортер.

Отличието Принос в Адвокатурата отива при юристът, обединил адвокатурата за един 5-годишен мандат – бившият председател на Софийската адвокатска колегия Петър Китанов.  Статуетката е връчена от декана на ЮФ към СУ проф. Сашо Пенов.

Призът Адвокат в медиите получава бившият правосъден министър Антон Станков.  На събитието присъства и сегашният председател на САК Ивайло Данов.

В категорията „Дело на годината“ статуетката е присъдена на благоевградсият адвокат Албина Анева, по така нашумялото дело за Тото милионера и неговият приятел, който му дал на заем  60ст за фиша, а след това претендирал за ½ от спечелената сума.  Статуетката й е връчена от бившия социален министър и настоящ парламентарен секретар на вицепремиера Марияна Николова г-жа Христина Христова. Миналата година г-жа Марияна Николова бе на същата сцена и също взе статуетка от името на Валери Симеонов за спечеленото от него дело срещу братя Домусчиеви.

Останалите номинирани дела са  – делото „Октопод“ – адв. Ина Лулчева, делото Андрей Едрев срещу държавата за златните залежи – адв. Петър Николов, делото за военното НДК – подсъдимият Иван Иванов, гл. Секретар на агенция към МО, емблематичното дело за подкуп – със участието на съдия Петър Сантиров, Николай Цонев и Тенчо Попов – адв. Васил Василев.

Адвокат на 2018 г. става борбената Златина Хаджипанайотова, която успя да предизвика промени в закона и вече 6000 деца останали без един или двама родители ще получават помощи от държавата. Тя е получила статуетката си от проф. Огнян Герджиков.

Останалите номинирани бяха Иван Демерджиев, Елка Пороминска, Людмил Павлов, Мариана Тодорова, Стоян Стоянов

Всеки конкурс отразява възгледи,  предпочитания и въжделения на своите организатори.  Тази година те отличиха в  категорията „Прокурор на годината“ тази година  Иван Гешев, заместник-главен прокурор.  За „Съдия 2018“ призът е получил  Стефан Милев  от председателката на Българска съдийска асоциация г-жа Богдана Желявска. Другите номинирани съдии са Михаил Алексов и Даниела Радева.

Призът за „Млад юрист“ е получил Виктор Гугушев. Той бе награден от Млад юрист на 2017-та Величка Алмишева.

Адв. Владимир Дончев е връчил наградата в категорията „Правосъдие зад граница“ на адвокат Йорданка Бекирска.

Четвъртият специален приз е отишъл при един от директорите на Международния адвокатски съюз – г-н Мартен Прадел, който долетя от Париж заради церемонията. Той е и партньор в световно-известната кантора Бето Саралини, член е на Съвета на парижките адвокати, и дейността му е съпроводена с огромен медиен интерес с приноса му към кампанията за независимостта на съдебната система в Полша.

По време на церемонията малката правнучка на Златьо Бояджиев е нарисувала четири картини. Тя ги е подарила на професионалното жури – проф. Огнян Герджиков, проф. Сашо Пенов и адвокат Владимир Дончев, както и на специалният гост на церемонията Мартен Прадел.

 

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.