Последни новини
Home / Законът / Проф. Александър Янков с приз за цялостен принос в правото

Проф. Александър Янков с приз за цялостен принос в правото

Defakto.bg
Проф. Александър Янков, един знаменит юрист и учен

Над 200 гости  станаха на крака и аплодираха  94-годишният професор Александър Янков, който получи  наградата Гран при за цялостен принос към правото. Това се случва на традиционна церемония, а статуетката му връчил миналогодишният победител проф. Мръчков. Грамота му е дадена от зам. – председателят на ВАС Людмил Рангелов, който е бил и студент на проф. Янков, съобщи нашият репортер.

Отличието Принос в Адвокатурата отива при юристът, обединил адвокатурата за един 5-годишен мандат – бившият председател на Софийската адвокатска колегия Петър Китанов.  Статуетката е връчена от декана на ЮФ към СУ проф. Сашо Пенов.

Призът Адвокат в медиите получава бившият правосъден министър Антон Станков.  На събитието присъства и сегашният председател на САК Ивайло Данов.

В категорията „Дело на годината“ статуетката е присъдена на благоевградсият адвокат Албина Анева, по така нашумялото дело за Тото милионера и неговият приятел, който му дал на заем  60ст за фиша, а след това претендирал за ½ от спечелената сума.  Статуетката й е връчена от бившия социален министър и настоящ парламентарен секретар на вицепремиера Марияна Николова г-жа Христина Христова. Миналата година г-жа Марияна Николова бе на същата сцена и също взе статуетка от името на Валери Симеонов за спечеленото от него дело срещу братя Домусчиеви.

Останалите номинирани дела са  – делото „Октопод“ – адв. Ина Лулчева, делото Андрей Едрев срещу държавата за златните залежи – адв. Петър Николов, делото за военното НДК – подсъдимият Иван Иванов, гл. Секретар на агенция към МО, емблематичното дело за подкуп – със участието на съдия Петър Сантиров, Николай Цонев и Тенчо Попов – адв. Васил Василев.

Адвокат на 2018 г. става борбената Златина Хаджипанайотова, която успя да предизвика промени в закона и вече 6000 деца останали без един или двама родители ще получават помощи от държавата. Тя е получила статуетката си от проф. Огнян Герджиков.

Останалите номинирани бяха Иван Демерджиев, Елка Пороминска, Людмил Павлов, Мариана Тодорова, Стоян Стоянов

Всеки конкурс отразява възгледи,  предпочитания и въжделения на своите организатори.  Тази година те отличиха в  категорията „Прокурор на годината“ тази година  Иван Гешев, заместник-главен прокурор.  За „Съдия 2018“ призът е получил  Стефан Милев  от председателката на Българска съдийска асоциация г-жа Богдана Желявска. Другите номинирани съдии са Михаил Алексов и Даниела Радева.

Призът за „Млад юрист“ е получил Виктор Гугушев. Той бе награден от Млад юрист на 2017-та Величка Алмишева.

Адв. Владимир Дончев е връчил наградата в категорията „Правосъдие зад граница“ на адвокат Йорданка Бекирска.

Четвъртият специален приз е отишъл при един от директорите на Международния адвокатски съюз – г-н Мартен Прадел, който долетя от Париж заради церемонията. Той е и партньор в световно-известната кантора Бето Саралини, член е на Съвета на парижките адвокати, и дейността му е съпроводена с огромен медиен интерес с приноса му към кампанията за независимостта на съдебната система в Полша.

По време на церемонията малката правнучка на Златьо Бояджиев е нарисувала четири картини. Тя ги е подарила на професионалното жури – проф. Огнян Герджиков, проф. Сашо Пенов и адвокат Владимир Дончев, както и на специалният гост на церемонията Мартен Прадел.

 

About De Fakto

Проверете също

Апелативна прокуратура – Пловдив разпореди комплексна проверка на оръжейните заводи в страната

Апелативната прокуратура в Пловдив разпореди да бъде извършена проверка по реда на надзора за законност …

Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев, че прокуратурата е осуетила задържане на полицаите от Околовръстното

„Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация“, така …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.