Последни новини
Home / Законът / Адвокати дариха на МВР 1000 бройки от новата книга в помощ на задържания от полицията

Адвокати дариха на МВР 1000 бройки от новата книга в помощ на задържания от полицията

Defakto.bg
Златка Стефанова, адвокат и автор на книгата “В помощ на задържания от полицията и на обвиняемия в досъдебното производство”

При изключителен интерес беше представена официално книгата на адв. Златка Стефанова “В помощ на задържания от полицията и на обвиняемия в досъдебното производство”.  Както Де Факто вече писа,  събитието е  организирано съвместно от Центъра за обучение на адвокати “Кръстю Цончев” и Институт “Отворено общество – София”. 

Книгата беше представена от д-р Иванка Иванова – директор на Правната програма на Институт “Отворено общество”, адв. Даниела Доковска – редактор на изданието, както и от автора адв. Златка Стефанова.

Сред гостите на представянето са съдия Галина Захарова – зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, г-жа Елена Чернева – председател на НБПП, г-жа Вилма Василева – зам.-председател на НБПП, адв. Ивайло Данов – председател на САК, членове на Софийския адвокатски съвет и много други.

  Изданието съдържа обобщение на добри адвокатски практики.  „Книгата е написана на много обикновен  и четивен език. Посочени са разпоредбите, от които се извличат тези правила и конкретни задачи, които има адвокатът.  Целта на книгата е да бъде в помощ на широк кръг аудитория“, обясни Златка Стефанова. Идеята е да бъдат направени стандарти за минималната качествена защита за всяко лице, каза тя пред БНР. 

Адв. Стефанова припомни констатация на Европейския съд в Страсбург, според която рисковете за правата на лицата са много големи в случаите, когато до тях не е допуснат или не са успели да се консултират с адвокат в началните периоди на разследването.

1000 бройки от изданието са дадени на МВР.  Идеята е те да бъдат разпределени както сред разследващи полицаи, така и да бъдат поставени на местата, където се задържат лицата, за да могат те да се запознаят с правата си, обясни адвокатът.  По думите ѝ в декларацията, която се дава на задържаните, не се съдържа правото да запазят мълчание: „Българската действителност е точно обратната – на лицата се дава един формуляр за обяснения. От тях се иска да дадат писмено обяснения по случая. После те влизат в кориците на делото. Формално те не могат да бъдат ползвани, но те стоят вътре и неизбежно влияят на тези, които четат делото“.

Друга практика, за която има решение срещу България, е провеждането на разузнавателни беседи, без на лицата да бъде разяснено правото да мълчат, посочи адв. Стефанова и добави: „По този начин се заобикаля правото на защита на лицата и се нарушава като цяло правото им на справедлив процес“.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Адв. Михаил Екимджиев: Скандално Конституционният съд  даде пожизнен мандат на съдебната номенклатура

Когато парламентът е неспособен да  излъчва свои  представители в държавни органи, президентът да поема временно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.