Последни новини
Home / Законът / Адвокати дариха на МВР 1000 бройки от новата книга в помощ на задържания от полицията

Адвокати дариха на МВР 1000 бройки от новата книга в помощ на задържания от полицията

Defakto.bg
Златка Стефанова, адвокат и автор на книгата “В помощ на задържания от полицията и на обвиняемия в досъдебното производство”

При изключителен интерес беше представена официално книгата на адв. Златка Стефанова “В помощ на задържания от полицията и на обвиняемия в досъдебното производство”.  Както Де Факто вече писа,  събитието е  организирано съвместно от Центъра за обучение на адвокати “Кръстю Цончев” и Институт “Отворено общество – София”. 

Книгата беше представена от д-р Иванка Иванова – директор на Правната програма на Институт “Отворено общество”, адв. Даниела Доковска – редактор на изданието, както и от автора адв. Златка Стефанова.

Сред гостите на представянето са съдия Галина Захарова – зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, г-жа Елена Чернева – председател на НБПП, г-жа Вилма Василева – зам.-председател на НБПП, адв. Ивайло Данов – председател на САК, членове на Софийския адвокатски съвет и много други.

  Изданието съдържа обобщение на добри адвокатски практики.  „Книгата е написана на много обикновен  и четивен език. Посочени са разпоредбите, от които се извличат тези правила и конкретни задачи, които има адвокатът.  Целта на книгата е да бъде в помощ на широк кръг аудитория“, обясни Златка Стефанова. Идеята е да бъдат направени стандарти за минималната качествена защита за всяко лице, каза тя пред БНР. 

Адв. Стефанова припомни констатация на Европейския съд в Страсбург, според която рисковете за правата на лицата са много големи в случаите, когато до тях не е допуснат или не са успели да се консултират с адвокат в началните периоди на разследването.

1000 бройки от изданието са дадени на МВР.  Идеята е те да бъдат разпределени както сред разследващи полицаи, така и да бъдат поставени на местата, където се задържат лицата, за да могат те да се запознаят с правата си, обясни адвокатът.  По думите ѝ в декларацията, която се дава на задържаните, не се съдържа правото да запазят мълчание: „Българската действителност е точно обратната – на лицата се дава един формуляр за обяснения. От тях се иска да дадат писмено обяснения по случая. После те влизат в кориците на делото. Формално те не могат да бъдат ползвани, но те стоят вътре и неизбежно влияят на тези, които четат делото“.

Друга практика, за която има решение срещу България, е провеждането на разузнавателни беседи, без на лицата да бъде разяснено правото да мълчат, посочи адв. Стефанова и добави: „По този начин се заобикаля правото на защита на лицата и се нарушава като цяло правото им на справедлив процес“.

 

About De Fakto

Проверете също

“Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Гражданско сдружение “Боец” сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния …

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.