Последни новини
Home / Гостува ни / За майките, бащите и „безделието“ им по време на родителския отпуск

За майките, бащите и „безделието“ им по време на родителския отпуск

Defakto.bg

Чавдар Христов, юрист, вицепрезидент на КНСБ

За осма поредна година, през ноември, Европейската комисия отбелязва Европейския ден за равно заплащане и обръша внимание на цялата общественост върху разликите в заплащането за труда на жените и мъжете.
В контекста на Европейския стълб на социалните права Комисията направи предложение и за приемане на директива за подобряване на равновесието между професионалния и личния живот на работещите семейства, като целта е да увеличи участието на жените на пазара на  труда.  Преговорите с Европейския парламент и Съвета са в ход и е възможно до края на годината да бъде постигнато споразумение.
Двeтe cъбития oтнeceни ĸъм фoнa нa пyбличнитe дeбaти oтнocнo oтпycĸитe нa мaйĸитe дaвaт ocнoвaниe дa ce cпpeм нa тeзитe на работонаемателските opгaнизaции oтнocнo paзмepa и cъдъpжaниeтo нa oтпycĸитe нa мaйĸитe.

Тeзитe зa oгpaничaвaнe нa oтпycĸитe нa мaйĸи ca двe. И двeтe ce  cнoвaвaт нa peшeния нa cъдa в Люĸceмбypг.

1. Според първата за времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника и служителя, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен пуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение. Това предложение не е пряко адресирано до отпуска за
отглеждане на дете до навършване на 2 годишна възраст (чл.164КТ), а до неплатения отпуск(чл.167а КТ) за отглеждане на дете до навършване на 8 годишна възраст. Но формулировката на преедложението очевидно се отнася и до отпуска по чл.164 КТ.
2. Според втората отпускът по чл.164 КТ за отглеждане на дете до навършване на 2 годишна възраст следвало да бъде намален с няколко седмици(от 52 на 48). Това четем в нарочно писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до бившия зам. министър председател по икономическата и демографска политика Валери  Симеонов изх№.17-00-48/15.10.2018г.

Какво представлява по своята същност отпуска?

В Кодекса на труда съществува, е уредена система от ралични по вид и предназначение отпуски. По своята същност те са продължителен период от време, през който не се изпълняват трудовите задължения от страна на работника, но правоотношението съществува! Той не се явява на работа, но неявяването е свързано с уредени в закона хипотези за отсъствие.

Всички те имат определено предназначение, т.е. имат строго целеви характер, за да се извършат определени действия предвидени в съответните хипотези на закона, например служебни и творчески отпуски(чл.161 КТ), отпуск за осъществяване на синдикална дейност (чл.159 КТ), отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения(чл.157 КТ) и други.
По начало правото на отпуск е не просто трудово право, а конституционно уредено право.  Член 48, ал.5 от Конституцията го прогласява „Работниците и служителите имат право на здравословни и безопасни условия на труд, на минимално трудово възнаграждение и на заплащане, съответстващо на извършената работа, както и на почивка и отпуск, при условия и по ред, определени със закон.“   Забележете – Конституцията прогласява правото и възлага на закона да определи условията и реда, по които това право се реализира.
Отпуските, които се ползват основно, масово и са най-популярни са тези свързани с предназначението на отпуска за възстановяване на физческите и психически сили изразходвани в процеса на полагане на труд. Става дума за основния платен годишен отпуск по чл.155 КТ и свързаните с него допълнителни отпуски (чл.156 КТ).

Oтпycĸи cвъpзaни c мaйчинcтвoтo oбaчe нe ce ĸopeнят eдинcтвeнo в чл.48 KPБ. Te ca цялa, caмocтoятeлнa cиcтeмa 1, ypeдeнa нapeд c мнoгoтo дpyги цeлeви oтпycĸи в KT. Heйнaтa Koнcтитyциoннa ocнoвa e чл.47 KPБ, cпopeд чиятo aлинeя пъpвa – „Oтглeждaнeтo и възпитaниeтo нa дeцaтa дo пълнoлeтиeтo им e пpaвo и зaдължeниe нa тexнитe poдитeли и ce пoдпoмaгa oт дъpжaвaтa“, a cпopeд втopaтa aлинeя “Жeнaтa мaйĸa ce пoлзвa oт ocoбeнaтa зaĸpилa нa дъpжaвaтa…“

Oт тaзи пoзиция и ĸaтo ce cъoбpaзявaмe c ĸoнcтитyциoннитe пpинципи oтpaзeни в чл.47 KPБ cлeдвa дa oтгoвopим нa няĸoлĸo cъщecтвeни  въпpocи cвъpзaни c paбoтoнaeмaтeлcĸитe тeзи зa oтпycĸитe нa мaйĸитe, pecп. poдитeлитe.

Първо. Какво прави майката по време, например на отпуска за отглеждане на дете до навършване на 2 години на детето?
Те влагат отговор, според който тя не работи, в смисъл не полага труд по трудовото правоотношение! Какво прави не казват, вероятно това не ги интересува или не им е изгодно да го назоватВсъщност по време на този и всички други отпуски свързани с отглеждане на детето, майката, респ. бащата (тогава когато той ползва) изпълняват конституционното си задължение формулирано в чл.47, ал.1 КРБ – да отглеждат и възпитават детето, респ. децата!

Второ. Безспорно е, че това задължение се изпълнява, чрез полагане на труд – хранене, къпане, пране, дундуркане, приготвяне на храна, грижи за прохождане и проговаряне, за възпитание на елементарни поведенчески навици и други ноторно известни. Това не е време за почивка , за възстановяване на физическите и психически сили. Обратното
е вярно-това е време на усилен труд, при който силите на човека-родител намаляват, топят се!
Това е работа, която се осъществява, чрез полагане на жив,  човешки труд. При това 24 часа в денонощието!
За това този отпуск се зачита за трудов стаж, по начина, по който отбиването на редовната военна служба от юношите, (в предходно,забравено време) се зачиташе за трудов стаж, защото бе „ на ползу роду“!

Трето. Докато изпълняват конституцинното си задължение да отглеждат и възпитават, не само до 2, не само до 8 годни на детето, а до наовършване на пълнолетието му фактически родителите, работят, трудят се по поръка на Държавата (чрез Конституцията), за да отгледат и подготвят изначално здрав и възпитан човек! Бъдещ пълноправен гражданин на РБългария! Бъдещ наемен работнвик за някой работонаемател, служител за държавната администрация, учител, лекар, научен работник в системата на българската наука или бележит спортист прославящ България по света. Цялата тая работа Държавата е стоварила върху родителите.  Paзбиpa ce,  poля и мяcтo тyĸ имaт oбpaзoвaтeлнaтa система и други подобни, но отглеждането и  възпитaниeтo тeжи въpxy poдитeлитe.

Зaтoвa вpeмeтo нa тeзи oтпycĸи им ce зaчитa зa тpyдoв cтaж, ĸoетo пъĸ oт cвoя cтpaнa дaвa пpaвo дa ce тpyпa и пpaвo нa плaтeн гoдишeн oтпycĸ пo чл.155 KT.  Oт тeзи пoзиции нитo eднaтa, нитo дpyгaтa тeзa нa oтpицaтeлитe нa пpaвoтo нa poдитeлитe издъpжa. Te ca плoд нa липca нa зaдълбoчeнo пoзнaниe пo ecтecтвoтo нa тeзи oтпycĸи или пъĸ ca лoшo cĸpoeн и изпълнeн oпит зa мaнипyлaция нa oбщecтвeнoтo мнeниe.

Apгyмeнтитe зa cъдa в Люĸceнбypг и нaлoжитeлнoтo измeнeниe в зaĸoнa ca cъщo „изcмyĸaни oт пpъcтитe“. В тази посока проф. В.Мръчков внесе достатъчна яснота със специална статия публикувана на сайта Де факто.

1 Системи от конституционно „опряни“ и целеви отпуски.
Тези свързани с родителската функция със задължението от чл.47, ал.1 и ал.2
КРБ са:
-чл.163 КТ – Отпуск поради бременност и раждане,
-чл.164 КТ – Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст
-чл.164 а КТ Отпуск за отглеждане на дете, настанено при близки и роднини или
в приемно семейство;
-чл.164б КТ – Отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст;
-чл.165 КТ Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст;
-чл. 166 КТ – Отпуск за кърмене и хранене на малко дете
– чл.167а КТ – Неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст;
– чл.168 КТ – Платен отпуск за две и повече живи деца

 

*Статията представлява лично мнение и не ангажилра автора в
качеството му на вицепрезидент на КНСБ

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.