Последни новини
Home / Законът / Пак „грешка“: Гръмка акция срещу наркотрафика в Бургас удари и пенсионери

Пак „грешка“: Гръмка акция срещу наркотрафика в Бургас удари и пенсионери

Defakto.bg

Викове „Лягай на земята!“ и разбити врати стряскат възрастните хора

Зрелищна акция на ГДБОП, спецпрокуратурата и полицията срещу наркоразпространението в Бургас остави разбити врати на пенсионери, стреснати рано сутринта от викове „Лягай на земята!“ и нахлуване на маскирани въоръжени мъже в домовете им.

Арсеналът е познат от други гръмки акции – „Октопод“ (в София), „Медузите“ (във Варна), а преди няколко години също „погрешка“ певецът Красимир Аврамов-Гласът бе тръшнат с белезници в дома му.

За съвместната акция срещу наркоразпространението вчера в София и в Бургас съобщи специализираната прокуратура, пропускайки детайлите с пенсионерите.

Съобщението гласеше:

„В ранните часове на деня, стартира съвместна операция на ГДБОП, Специализираната прокуратура и ОДМВР – Бургас по
неутрализиране на организирана престъпна група за разпространение на наркотици на територията на Бургас и София.
Общо 20 лица – 12 в морския град и 8 в столицата, са задържани с полицейска заповед за срок до 24 часа. Продължава събирането на доказателства, предстоят и разпити на свидетели.
След преценка на доказателствата, наблюдаващият делото прокурор ще определи какви обвинения и на кои лица да бъдат повдигнати“.

Разбра се и че е арестуван известният в Бургас Тодор Атанасов – Томито Черния, неформален лидер на фенклуба на „Левски“ в града.

„Грешката“

Освен неутрализираната престъпна група под ударите на маскираните и въоръжени антимафиоти са попаднали и пенсионери, имали нещастието да живеят в един вход със заподозрян.

Днес една от потърпевшите, Йонка Манолова, разказа пред Нова тв:

„Започна около 6 часа, чух няколко удара, веднага станах и тръгнах към входната врата – помислих че или нещо е гръмнало, че се троши и унищожава във входа или обират съседите. Посегнах да цъкна лампата, видях мъже с черни качулки, единият ми се разкрещя: „Лягай на земята!“, светеше с фенерче в лицето ми. Продължи да крещи: „Къде е Жека?“ или нещо такова. Аз му казах, че вкъщи сме само двамата с мъжа ми. После видях, че на етажа са разбили едната врата, като излязох долу на земята имаше кози крак, а едно от момчетата държеше огромен чук. В интерес на истината после казаха, че са полицаи, но тъй като нямаме особено доверие, докато не видях долу полицейските коли и други полицаи без маски, не бях много сигурна. Когато някой ти влиза в къщата и разбива вратата, маскиран, не ти представя документ, не бях убедена, че са полицаи. Те просто крещяха. Съпругът ми цял ден е на хапчета за сваляне на кръвното, за първи път му се слува такава криза. Казаха ни, че нямало начин как да бъдем предупредени, но въпреки всичко не разбирам как така не знаят кой на какъв етаж живее, след като имаме адресна регистрация в районното. Приех извиненията и майсторите, но логистиката не беше на ниво“.

Обясненията

„Имало е информация, че лицето може да се укрива и на трите адреса. Назначена е проверка, която да изясни фактите и обстоятелствата по случая. Изискал съм плана, че служителите са били инструктирани какви действия могат да извършват. Фактът, че са притеснени граждани, ни притеснява. Веднага сме влезли в контакт, Изпратени са служители, които да възстановят нанесените щети. Гражданите приеха помощта, като ни съдействат“, заяви заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Спомени

През април 2010 г. певецът Красимир Аврамов, известен като Човека-глас, бе арестуван от барети в дома си в рамките на операция „Недосегаемите“. Маскираните полицаи бяха нахлули у тях, повалили Аврамов на земята, сложили му белезници и качулка на главата. След като разбрали грешката си, се извинили и си тръгнали. Но докато „грешката“ лъсне обискирали и апартамента му.

Подобни операции – този път не „погрешка“, но с недопустими (по преценката на Евросъда в Страсбург) средства – нахлуване на тежко въоръжени и маскирани полицаи призори, поваляне на земята на хора, които не се съпротивляват, изкъртване на врати, плашене на деца и прочее – се бяха развили и в София по „Октопода“ и във Варна по „Медузите“.

Равносметката е три осъждания на България в Страсбург по „Медузите“ – от Борислав Гуцанов и семейството му, Даниел Славов и негомото семейство и от бившата счетоводителка на държавното предприятие „Автотранспорт“ и съпруга й. Само по първите две жалби България трябваше да плати над 80 000 евро обезщетение.

Общо 109 703 евро е „сметката“ от осъждането на държавата за „Октопода“ – по жалбите на Алексей Петров, братята Стоянови, известни като Дамбовците и Антон Петров-Хамстера.

Масрафа, за съжаление, го плащаме всички данъкоплатци, а виновните правят кариери.

 

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.