Последни новини
Home / Законът / Прокурор разпитал Владислав Горанов и собствениците на жилището, обитавано от министъра

Прокурор разпитал Владислав Горанов и собствениците на жилището, обитавано от министъра

Defakto.bg

Проверката на КПКОНПИ по случая започва сега

Ново съобщение за проверката на апартамента от 180 квадрата, в който безплатно живее финасовият министър Владислав Горанов със семейството си, изпратиха от прокуратурата.

От него става ясно, че върховен обвинител вече е снел обяснения от министъра и двама (неназовани) собственици на жилището, обитавано от него. А едва днес е разпоредено антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да извърши определени действия по започналата проверка на случая.

Че Владислав Горанов със семейството си безплатно живее в просторен апартамент, предоставен му от бизнесмен, стана публично известно миналата седмица покрай участието на Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Тогава главният прокурор обяви, че казусът ще бъде проверен. А междувременно самият Владислав Горанов каза, че апартаментът му е предоставен от неговия кръстник. Кръстник на Горанов е някогашният шеф на „Информационно обслужване“ Иван Сариев, по информация от медиите самият апартамент е собственост на съпругата на Сариев Снежана. Комплексът „Есте“, в който е въпросният апартамент, от своя страна, е на Кирил и Георги Домусчиеви.

Още на 23 ноември обаче прокурорският пресцентър съобщи, че Сотир Цацаров е разпоредил проверка на информациите за апартамента и тя е възложена на КПКОНПИ – данните за ползвания от финансовия министър апартамент излизат покрай декларацията му, подадена пред антикорупционната комисия.

Днес от КПКОНПИ уточниха, че проверката им е възложена сега.

Съобщението на прокуратурата:

По разпореждане на главния прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка по повод зададен въпрос в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по bТV за това, че „министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв.м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“.

В рамките на извършената лично от прокурор от ВКП проверка, на 26.11.2018 г. бяха снети писмени обяснения от министъра на финансите Владислав Горанов, а на 27.11.2018 г. от две лица, собственици на жилището, ползвано от Владислав Горанов.

С постановление от 28.11.2018 г. на основание чл.145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, чл.82 и чл.83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Върховна касационна прокуратура разпореди на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ извършване на отделни, конкретни действия по проверката.

Проверката се извършва и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор г-н Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев.

Върховна касационна прокуратура е определила 20-дневен срок за извършване на проверката.

 

About De Fakto

Проверете също

Първо онлайн заседание на Конституционния съд, предстоят още три до края на месеца

Първото си онлайн заседание, чрез видеоконферентна връзка, проведе днес Конституционният съд (КС). Дотук се стигна …

СГП разпореди проверки за неправомерни такси на всички фирми за куриерски и спедиторски услуги в  София

Софийска градска прокуратура възложи незабавна проверка по реда на надзора за законност, която трябва да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.