Последни новини
Home / Законът / Прокурор разпитал Владислав Горанов и собствениците на жилището, обитавано от министъра

Прокурор разпитал Владислав Горанов и собствениците на жилището, обитавано от министъра

Defakto.bg

Проверката на КПКОНПИ по случая започва сега

Ново съобщение за проверката на апартамента от 180 квадрата, в който безплатно живее финасовият министър Владислав Горанов със семейството си, изпратиха от прокуратурата.

От него става ясно, че върховен обвинител вече е снел обяснения от министъра и двама (неназовани) собственици на жилището, обитавано от него. А едва днес е разпоредено антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да извърши определени действия по започналата проверка на случая.

Че Владислав Горанов със семейството си безплатно живее в просторен апартамент, предоставен му от бизнесмен, стана публично известно миналата седмица покрай участието на Сотир Цацаров в „Шоуто на Слави“. Тогава главният прокурор обяви, че казусът ще бъде проверен. А междувременно самият Владислав Горанов каза, че апартаментът му е предоставен от неговия кръстник. Кръстник на Горанов е някогашният шеф на „Информационно обслужване“ Иван Сариев, по информация от медиите самият апартамент е собственост на съпругата на Сариев Снежана. Комплексът „Есте“, в който е въпросният апартамент, от своя страна, е на Кирил и Георги Домусчиеви.

Още на 23 ноември обаче прокурорският пресцентър съобщи, че Сотир Цацаров е разпоредил проверка на информациите за апартамента и тя е възложена на КПКОНПИ – данните за ползвания от финансовия министър апартамент излизат покрай декларацията му, подадена пред антикорупционната комисия.

Днес от КПКОНПИ уточниха, че проверката им е възложена сега.

Съобщението на прокуратурата:

По разпореждане на главния прокурор на Р България г-н Сотир Цацаров, Върховна касационна прокуратура започна извършване на проверка по повод зададен въпрос в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ по bТV за това, че „министърът на финансите живее в апартамент от 180 кв.м. в луксозен жилищен комплекс, предоставен му безвъзмездно от български бизнесмен“.

В рамките на извършената лично от прокурор от ВКП проверка, на 26.11.2018 г. бяха снети писмени обяснения от министъра на финансите Владислав Горанов, а на 27.11.2018 г. от две лица, собственици на жилището, ползвано от Владислав Горанов.

С постановление от 28.11.2018 г. на основание чл.145 ал.1 т.3 от Закона за съдебната власт, чл.82 и чл.83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Върховна касационна прокуратура разпореди на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ извършване на отделни, конкретни действия по проверката.

Проверката се извършва и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от главния прокурор г-н Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ г-н Пламен Георгиев.

Върховна касационна прокуратура е определила 20-дневен срок за извършване на проверката.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС : Убиец на баща си с ловна пушка вече изтърпява 15-годишна окончателна присъда

Подсъдимият  Виктор Василев ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 г. за …

Президентът разпусна 48-то НС, назначи старото служебно правителство с нов министър на културата

Президентът подписа укази за разпускане на Народното събрание на 3 февруари и за назначаване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.