Последни новини
Home / Законът / Евгени Георгиев ще обжалва избора на председател на СГС

Евгени Георгиев ще обжалва избора на председател на СГС

Defakto.bg

Вотът е опорочен от двама “пристрастни”, игнорира съдийското самоуправление

Евгени Георгиев, който не получи подкрепата на мнозинството във ВСС, ще обжалва избора на председател на Софийския градски съд.

Във вторник 9 от кадровиците гласуваха “за” конкурента му Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд. Георгиев получи подкрепата на четирима от съвета. Но вотът бе предшестван от поискан от него заради предубеденост и недаден отвод от члена на ВСС Боян Новански. А по време на изслушванията стана ясно, че спечелилият надпреварата Алексей Трифонов е бил подтикнат да се кандидатира от колега, в момента член на ВСС, участвал и във вота във вторник. Без тези два гласа той не би имал нужното мнозинство от 8 “за”.

За намеренията си да обжалва съобщи самият Евгени Георгиев в разпространено от него “право на отговор” по повод медийни нападки. По закон жалбата му би трябвало да спре встъпването на новия председател на СГС, освен ако съдът – в случая ВАС, не реши друго.

Ето какво заявява Евгени Георгиев:

“На 28.11.2018 г. сам реших да обжалвам решението на ВСС за избор на председател на СГС. Твърдя, че изборът беше опорочен поради участието в него на двама членове на ВСС, за които имаше основания за отвод. Нещо повече, с решението си ВСС немотивирано не се съобрази с решение на Общото събрание на съда, което е явно игнориране на принципа на съдийско самоуправление. Искрено вярвам в съдийското самоуправление и ще се боря за него независимо какво би ми коствало в личен и професионален план. Жалбата ще подам в понеделник, 03.12.2018 г.

Днес уведомих всички колеги от съда за решението си чрез писмено обръщение от мен, което им връчих лично. Инициирах и подписка за свикване на Общо събрание на съдиите от съда, под която 59 съдии вече се подписаха. На него ще поканим и членовете на Съдийската колегия на ВСС, за да обсъдим гласуването при избора на председател на СГС.

В начинанието ми ще търся подкрепата на всички съдии и членове на правната общност, чието усещане за правов ред и справедливост беше накърнено с избора на председател на СГС”.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.