Последни новини
Home / Законът / Евгени Георгиев ще обжалва избора на председател на СГС

Евгени Георгиев ще обжалва избора на председател на СГС

Defakto.bg

Вотът е опорочен от двама „пристрастни“, игнорира съдийското самоуправление

Евгени Георгиев, който не получи подкрепата на мнозинството във ВСС, ще обжалва избора на председател на Софийския градски съд.

Във вторник 9 от кадровиците гласуваха „за“ конкурента му Алексей Трифонов от Софийския апелативен съд. Георгиев получи подкрепата на четирима от съвета. Но вотът бе предшестван от поискан от него заради предубеденост и недаден отвод от члена на ВСС Боян Новански. А по време на изслушванията стана ясно, че спечелилият надпреварата Алексей Трифонов е бил подтикнат да се кандидатира от колега, в момента член на ВСС, участвал и във вота във вторник. Без тези два гласа той не би имал нужното мнозинство от 8 „за“.

За намеренията си да обжалва съобщи самият Евгени Георгиев в разпространено от него „право на отговор“ по повод медийни нападки. По закон жалбата му би трябвало да спре встъпването на новия председател на СГС, освен ако съдът – в случая ВАС, не реши друго.

Ето какво заявява Евгени Георгиев:

„На 28.11.2018 г. сам реших да обжалвам решението на ВСС за избор на председател на СГС. Твърдя, че изборът беше опорочен поради участието в него на двама членове на ВСС, за които имаше основания за отвод. Нещо повече, с решението си ВСС немотивирано не се съобрази с решение на Общото събрание на съда, което е явно игнориране на принципа на съдийско самоуправление. Искрено вярвам в съдийското самоуправление и ще се боря за него независимо какво би ми коствало в личен и професионален план. Жалбата ще подам в понеделник, 03.12.2018 г.

Днес уведомих всички колеги от съда за решението си чрез писмено обръщение от мен, което им връчих лично. Инициирах и подписка за свикване на Общо събрание на съдиите от съда, под която 59 съдии вече се подписаха. На него ще поканим и членовете на Съдийската колегия на ВСС, за да обсъдим гласуването при избора на председател на СГС.

В начинанието ми ще търся подкрепата на всички съдии и членове на правната общност, чието усещане за правов ред и справедливост беше накърнено с избора на председател на СГС“.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.