Последни новини
Home / Законът / Комисия на ВКС ще проверява Апелативния специализиран съд за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Комисия на ВКС ще проверява Апелативния специализиран съд за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Defakto.bg

Комисия на ВКС ще извърши проверка на Апелативния специализиран съд (АСНС)  по повод на публикации в медиите, свързани с разглеждането на исканията за промяна на мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, съобщиха от съда. 

Отстранената  от поста кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова продължават да са в ареста, независимо, че Наказателният спецсъд разпореди незабавно да бъдат освободени и поставени под „домашен арест“.  Прокуратурата незабавно протестира и поиска от Апелативния спецсъд да спре изпълнението на определението на съдия Иво Хинов. Искането уважено часове след внасянето му,  а произнасянето по същество  се чака следващата седмица. Това безпрецедентно спиране и отлагането във времето на окончателното решение за освобождаване от ареста, бе широко коментирано в медиите, в резултат на което започва проверката на ВКС.

Галина Захарова

Проверката ще бъде извършена в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г. , а в комисията участват трима авторитетни съдии:  –   Галина Захарова,  заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия,  Капка Костова,  председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева,  съдия във Второ наказателно отделение и бивш зам. главен прокурор. 

До 10 декември т. г.  съдиите трябва да са готови с доклада си.

Съобщението:

Капка Костова

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) нареди със своя заповед от 28.11.2018 г. да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) по въззивни наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби, респективно частни протести, срещу определения на първоинстанционния съд, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонение.

При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.

Галина Тонева

В заповедта е посочено, че извършването на проверката се възлага на комисия в състав: председател: Галина Захарова – заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, и членове: Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, Галина Тонева – съдия във Второ наказателно отделение.

Проверката трябва да бъде извършена в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г., като в срок до 10.12.2018 г. комисията следва да изготви и представи доклад за резултатите.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Един коментар

  1. Време беше! Неизяснено остана как АС светкавично уважи протеста на прокуратурата преди да има достъп до протокола и доказателствата / експертизите /, въз основа на които се е произнесъл първоинстанционния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 9 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.