Последни новини
Home / Законът / Цачева получи препоръка от Манолова след проверка на ареста по жалба на екскмета на „Младост“ (снимки)

Цачева получи препоръка от Манолова след проверка на ареста по жалба на екскмета на „Младост“ (снимки)

Defakto.bg

 

 

Европейска тоалетна в европейския арест на Иванчева и Петрова
Хуманно решение – прозорците в помещенията за арест са с непрозрачни армирани стъкла, за да не влиза светлина

След сигнал до омбудсмана Мая Манолова от бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова беше извършена четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм  (б.р. дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода).

Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна.

Манолова е изпратила препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Екипът на НПМ на място установи влажни стени и мокри петна  в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

Нещо като мивка
Влага по стените, помещението обляно в мъждукаща светлина

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла“, пише омбудсманът до правосъдния министър.

И още: „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора – гр. София“, завършва Манолова.

Препоръката на омбудсмана тук: https://goo.gl/Fsu8vt

По-късно от МП реагираха:

„Във връзка с публикуваните препоръки на Омбудсмана на Републиката, относно условията в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“ №2, министър Цачева свиква на 04.12. /вторник/ в 14.00 ч. съвещание с ръководствата на Прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – София. На срещата ще бъде поканен и омбудсманът на Републиката г-жа Мая Манолова.“

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.