Последни новини
Home / Законът / Шефовете на спецпрокуратурата предлагат на спецапелативния съд да не дава делото на Иванчева и Петрова на проверяващите от ВКС (допълнена)

Шефовете на спецпрокуратурата предлагат на спецапелативния съд да не дава делото на Иванчева и Петрова на проверяващите от ВКС (допълнена)

Defakto.bg

Късно! Проверката е приключила, материалите са дадени

Прокуратурата реагира мълниеносно на обявената проверка на Върховния касационен съд за продължаващия арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. И „предложи“ на председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава това дело на проверяващите върховни съдии.

Вестта бе разпространена от пресцентъра на спецпрокуратурата. Тя приложи и изпратеното до Ушев писмо, подписано от временните ръководители на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов, на Илиян Рангелов от ВКП и на Тихомир Стоев от апелативната спецпрокуратура.

Стъпката е безпрецедентна, а предлаганият на председателя на апелативния спецсъд избор изглеждаше така: дали да спази закона или да послуша прокуратурата. То ест апелативните спецсъдии да се съобразят със спецпрокурорите и да не окажат съдействие на проверяващите ги върховни съдии, които по закон ги контролират.

По-късно днес от апелативния специализиран съд съобщиха, че проверката на ВКС при тях вече е приключила. И на комисията от върховни съдии са предоставени всички необходими материали.

Въпреки това станалото не е за подминаване.

Прокурорското съобщение:

„По повод публикации в медиите, според които председателят на Върховния
касационен съд е разпоредил проверка на въззивните производства по НОХД № 2617/2018 г. с подсъдими Десислава Петрова Иванчева и Биляна Емилова
Петрова, и.ф. административният ръководител на Специализираната
прокуратура, и.ф. административният ръководител на Апелативна
Специализирана прокуратура, наблюдаващият делото прокурор в
първоинстанционната прокуратура и въззивният прокурор изпратиха писмо до председателя на Апелативния специализиран наказателен съд.
С цел да се осигури безпристрастно решаване на делото, прокурорите
предлагат то да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до
постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на
прокуратурата за отмяна на определението на СпНС по изменение на мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова от „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Апелативният спецсъд трябва да се произнесе по протеста до 5 декември, в закрито заседание, без призоваване на страните.

Предисторията

Сагата с мерките на дамите от „Младост“ е достатъчно известна.

Проверката на ВКС обаче бе разпоредена, след като Иво Хинов от специализирания съд (който разглежда наказателното дело за твърдяния от прокуратурата подкуп от 500 000 евро, поискан от Иванчева и Петрова от строителния предприемач Александър Ваклин), за втори път постанови двете жени да напуснат килиите под „домашен арест“. И този път не постави изпълнението на това си решение под условието да се чака произнасянето на апелативния спецсъд.

Тогава прокуратурата също мълниеносно изпрати протест – до апелативния спецсъд, в който настоя освобождаването на отстранения кмет и уволнения зам.-кмет на „Младост“ да бъде спряно. И настояването бе удовлетворено. Неясно остана само на какви правни доводи стъпи съставът на апелативния спецсъд.

А днес от ВКС обявиха разпоредената проверка. Каквито и да са нейните изводи, никой не може да нареди на апелативния специализиран съд как да се произнесе по мерките на Иванчева и Петрова. Но и никой не може да спре върховни съдии да проверяват организацията, образуването, администрирането, изборът на докладчици и т.н. по конкретния казус в апелативния спецсъд. Ако се спазва законът.

Необяснимо е обаче на основание на кой закон и на кое свое правомощие прокуратурата отправя подобни призиви до съда.

Проверката на ВКС не е прецедент

Обявената днес проверка от ВКС не е прецедент, а основанията за нея са в Закона за съдебната власт. Чл. 114, ал.1, т. 9 от ЗСВ предвижда, че председателят на ВКС „извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища„.
Именно на това основания ВКС вече провери развоя на производствата по мерки за неотклонение на Ценко Чоков. Такава бе и проверката по разпределението и администрирането на „делото за 102 милиона лева“ в Софийския апелативен съд. Те приключваха с констатации, препоръки, а понякога и с предложения за дисциплинарни наказания. Без намеса на прокуратурата.

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. И каква е прокуратурата, та да се намесва в делата на независимия съд?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.