Последни новини
Home / Законът / Бюджет 2019 -а: От 1 юли минимална пенсия – 219.43 лв, максимална – 1200 лв., без пенсионери в администрацията

Бюджет 2019 -а: От 1 юли минимална пенсия – 219.43 лв, максимална – 1200 лв., без пенсионери в администрацията

Defakto.bg
Социалната комисия най-после прие Общ законопроект за личната помощ

Парламентът прие окончателно прие Бюджет 2019 година.  Дали българското общество ще бъде по-успешно и по-богато догодина, както обеща финансовият министър Владислав Горанов, предстои да видим.  Поне  досега най-успешната  формула в социалната ни държава гарантира безоблачен просперитет  на заможните (наричани и успешните българи),  а  на невписаните в тази графа,  е позволено да  продължават опитите да излазят от неуспеха (бедността).

Междувременно, майките на деца с увреждания  отново се бориха за справедливост и засега – последно –  Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ ще бъдат окончателно приети идващата сряда.  Промените  обещават да няма хора без личен асистент през цялата следваща година, а  930 души ще ползват лична помощ.

А ето и акцентите от държавния бюджет  и бюджета на ДОО за 2019 г.

Приходите в бюджета за 2019 г., са планирани в размер на 25.6 млрд. лв., като  23.1 млрд. от тях трябва да са от данъци.  От данъчните приходи най-голям дял има  данъкът върху добавената стойност (ДДС) – 10.8 млрд. лв. Приходите, предвидени от акцизи, са в размер на 5.3 млрд. лв.

Разходите са в размер на 13.3 млрд. лв.  Най-много от тях ще бъдат разходвани за  заплати – 5.1 млрд. лв.

80 млн. лв. са предвидени за предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия. Общините ще могат да разчитат на трансфери в размер на 3.7 млрд. лв.

От 1 януари 2019 г.,  минималната работна заплата се увеличава от 510 лв. на 560 лв. , а според бюджетната прогноза тя ще стане  610 лв. от 1 януари 2020 г. и  650 лв. от 1 януари 2021 г.

Заложено е  увеличение с 10% на парите за заплати и осигурителни вноски в бюджетния сектор.   За 2019 г. увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал ще е средно с 20%, като целта е през 2021 г. те да се двойно по-високи от 2017 г.

По-висок минимален и максимален осигурителен доход, таван за всички пенсии и замразени обезщетения е предвидено в бюджета на ДОО, обявен от  управляващите за  най-социалния досега.  От 1 юли 2019 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 219.43 лв. (207.60 лв. дотогава). От същата дата всички пенсии ще бъдат осъвременени с 5.7%. Управляващите не приеха осъвременяването да стане поне от 1 април.

До 1 юли таванът на пенсиите ще бъде 910 лв., и за новите пенсионери, за които до влизането в сила на този закон се предвиждаше да няма ограничение.  От 1 юли максималната пенсия става 1200 лв. и занапред ще бъде 40% от максималния осигурителен доход (при 35% сега).  Извън долната и горната граница промени в осигурителната тежест няма да има, нито в съотношението, в което осигуровките се делят между осигурен и работодател.  Средната пенсия ще бъде 386.2 лв.

Минималното дневно обезщетение за безработица остава 9 лв., а максималното – 74.29 лв.

Не се променя и обезщетението за втората година от отпуска за отглеждане на дете до 2 г. –  майките ще получават по 380 лв. месечно, а  мнозинството обясни запазеният  размер, като  мярка срещу кризата за кадри на пазара на труда!

Еднократната помощ при смърт на осигурено лице остава 540 лв.

Промени в условията за отпускане на обезщетения по болест  няма, запазва се и временната мярка от 2010 г. –  болничният остава през първите три дни за сметка на работодателя, а от четвъртия нататък го поема НОИ.

Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се става  560 лв. Това бе предвидено и за  земеделските стопани и тютюнопроизводителите, но както обикновено парламентът ревизира сумата надолу и в крайна сметка минималните осигуровки за тези категории догодина ще се правят върху 400 лв. (при 350 лв. сега).

С преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на здравната каса,  бяха направени сериозни изменения във всички закони от здравния сектор, като се въведоха съществени промени в сферата.  По същата схема бяха промени и други закони.

Парламентът отне на омбудсмана правото да ползва кола на Националната служба за охрана(НСО).

Мнозинството одобри отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) от 1 януари 2019 г. Институтът ще излезе от структурата на БАН с цялото си имущество, с всички права и задължения, както и с членство във всякакви международни организации, нещо изключително спорно от правна гледна точка, предупреждаха юристи.   „Имотите са предоставени от БАН. Те не могат да бъдат ползвани, ако този институт излезе от системата на БАН“, заяви и Светла Бъчварова от БСП.

С промени в Закона за държавния служител се забранява на пенсионери да работят в държавната администрация.   Общо 250 служители ще трябва да напуснат МВРот следващата година, подобно е и положението в Министерството на отбраната.  Мярката е насочена най-вече срещу „младите“ пенсионери от системите за сигурност, които след пенсиониране започват работа в администрацията, макар че законът изирчно позволи това.  Промените няма да засегнат работещите по трудов договор.

Управляващото мнозинство реши парите за машинно гласуване да бъдат отпуснати през централния бюджет – т.е. по решение на правителството, а не да бъдат осигурени в бюджета на Централната избирателна комисия.

Партийната субсидия остана 11 лева за спечелен глас от последните парламентарни избори, а исканите от опозицията 50 милиона лева за машинно гласуване не отидоха в бюджета на Централната избирателна комисия.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.