Последни новини
Home / Законът / Защитата ще иска отвод на прокурорите по делото “Младост” за натиск над съда, каза адвокат Марковски

Защитата ще иска отвод на прокурорите по делото “Младост” за натиск над съда, каза адвокат Марковски

Defakto.bg

Пристрастие и опит да се влияе на съда – така адвокат  Марин Марковски коментира призивите на прокуратурата към Апелативния спецсъд да саботира проверката на ВКС. Тя бе възложена  от председателя на ВКС Лозан Панов за проверка на  начина по който  спецапелативния съд “задържа” в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова по спешно искане на прокуратурата, пуснати часове преди това от съдия Иво Хинов. Защитата ще поиска отвод на прокурорите по делото заради недопустимите им послания, каза още адвокатът.

Безпрецедентно в четвъртък, след като се разчу за проверката,  спепрокуратурата предложи  на председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев да не дава  делото на проверяващите върховни съдии, за да не се влияело на съда. Прокурорската реакция бе непонятна, защото проверката на ВКС е по закон, а едната страна в процеса би трябвало да знае, че няма никакъв приоритет над съда и другата, в случая  –  тази на защитата.  Временните ръководители на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров, на апелативната спецпрокуратура Николай Найденов, на Илиян Рангелов от ВКП и на Тихомир Стоев от апелативната спецпрокуратура  обаче предпочетоха да си запазят нетрадиционно място в  историята.   Така или инак прокурорското напътствие не успя да изкуши апелативния специализиран съд, защото   проверяващите съдии на ВКС,   ощепреди прокурорското послание, оказа се, бяха успели да извършат проверката. Като Апелативният спецсъд е предоставил  на върховните съдии всички необходими материали, съобщи самият съд.

„По това дело прокуратурата с тези изявления показа, че е силно пристрастна. Той добави, че защитата ще направи  отвод на тези прокурори, които влизат в залата, защото те не могат да отправят подобни послания към съда”, заяви Марковски.(Нали помним, че обвинението в името на правото трябва да следи и за оневиняващи факти и доказателства б.р. )

:Марковски  коментира и разпространените от администрацията на омбудсмана снимки на лошите условия в килията на Иванчева. Според него „това е част от ужаса, който тази жена претърпя и продължава да търпи (…) става въпрос за измъчване и обида”.

Според Марковски, Иванчева трябва да съди държавата.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът задължи главния прокурор да отчете кого е защитавало Бюрото по защита от 1 януари 2020-а до 30 юни 2021-а година

Със 143 “за” от 145 присъстващи депутати Народното събрание задължи главния прокурор до 14 дни …

Служебният кабинет пита КС: Може ли правосъдният министър да иска предсрочно освобождаване на “тримата големи” в Темида

Янаси Стоилов се надява новият министър да поддържи другото искане – срещу отказа на ВСС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.