Последни новини
Home / Законът / Стандартите за килията на Иванчева са спазени, е, санитарният възел бил стряскащ, но поне не е на двора

Стандартите за килията на Иванчева са спазени, е, санитарният възел бил стряскащ, но поне не е на двора

Defakto.bg
Т.нар. санитарен възел е тоалетна на два метра от главите на задържаните

Според правосъдния министър Цецка Цачева стандартите в следствения арест са спазени и отношението към всички арестанти е еднакво, включително и към отстранения кмет на район „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.    Сградата на Софийския затвор е препълнена, такава е ситуацията и в ареста, казва Цачева, цитирана от БНР. Преди  2015 г.  в него е имало 400 задържани, а след въвеждането на новите изисквания броят се свил до 240 души, а за да бъде направен ремонт на помещенията и подобрени битовите условия в тях, те трябва да бъдат освободени, което е невъзможно.

{Цачева  коментира  и килията, в която са настанени  Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, и препоръките на омбудсмана Мая Манолова за спешен ремонт:

Мивка в т.нар. санитарен възел

В момента там са настанени три лица, квадратурата е спазена – има пряко осветление, вътрешен санитарен възел, действително във вид, в който – като се види е стряскащ, но нека държим сметка, в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора. В колко български домове, все още за съжаление, няма течаща вода, което не означава, че не полагаме максимални усилия за подобряване на условията„.

Условията и отношението към  всички арестанти са еднакви, включително и към бившия кмет на „Младост“ и нейната заместничка, показва безпристрастност  Цачева.

Така й  трябва, министър Цачева,  всички трябва да са равни  пред закона.  Но едва ли е  по европейски  килиите  да са  чак толкоз  интимно „ароматизирани“.   Не е и хуманно, пък и носите отговорност за здравето на задържаните, които не са ви се натрапили без предупреждение. И  не са длъжни да търпят  затрудненията на държавата да  поддържа нормални условия в арестантските помещения.    Но от онова, което изтърпяват вътре,  както се вижда, родните арестанти нямат  късмета дори тоалетните им да са на двора.

About De Fakto

Проверете също

В медиите от седмицата: Съдът обяви бруталните арести на студенти от лятото на протестите за незаконни

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените …

Бойко Рашков пред групата за мониторинг: Липсата на контрол върху главния прокурор е сериозен проблем за върховенството на правото

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявил, че Главният прокурор е един от сериозните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.