Последни новини
Home / Законът / Българската асоциация по европейско право стяга домакинство за 30 -тия конгрес на ФИДЕ у нас

Българската асоциация по европейско право стяга домакинство за 30 -тия конгрес на ФИДЕ у нас

Defakto.bg

Българската  асоциация за европейско право  посрещна десетгодишнина от своето учредяване със сериозно предизвикателство по пътя в нейната мисия за припознаване на  правото на ЕС като право от национално значение.  Асоциацията ще бъде  домакин на 30 -тия конгрес на Международната федерация за европейско право  (FIDE) през 2022 година, чийто членове са повечето държави членки, както  и национални организации по ПЕС, чийто държави не са членове на ЕС,  например Швейцария.  Независимо от отдалечеността на датата, БАЕЛ свика тържествено Общо събрание на своите членове, за да структурира  организацията по Конгреса.  Присъстваха имените и сериозни  български юристи, съмишленици на идеята за осезаемо  присъствие на правото на ЕС и на европейските принципи и ценности в  ежедневието на българите. Тук бяха и българските съдии в Съда на ЕС – Александър Арабаджиев, председател на фондацията и  Алекснадър Корнезов.

Конгресите на ФИДЕ се провеждат на всеки две (четни) години в различни  европейски държави, а в тях обичайно се включват участници  от всички поприща на правото,  включително и студенти и научни работници.  Симбиозата между теорията и  практиката е от важно значение за всяка една от поставените за дискусия  теми.  Обикновено те са три и се очаква да отразяват актуални за  съответния период проблеми. Тази особеност създава известни затруднения  тъй като избора на темите се прави повече от две години предварително. А  самата подготовка на докладите се очаква да е приключила поне 6 до  8месеца преди датата на конгреса.

Държавите членки са длъжни да осигурят  свой национален докладчик по всяка от темите, като същевременно се  изготвя и общ доклад от изявен в съответната област правник. По всяка от  темите участие като институционален докладчик вземат и специалисти, които представят темата от името на законодателя. Във връзка с избора на  темите, които да бъдат предложение за одобрение от ФИДЕ, за разглеждане  на конгреса в София, е сформиран Научен съвет с председател проф. Жасмин  Попова и членове доц. д-р Боряна Мус ева и доц. д-р Станислав Костов.
Очаква се към тях да се присъединят и други изтъкнати наши правници с  активна научна дейност в областта на ПЕС като проф Мария Славова, доц. д-р Христо Христев и други. Активно участие при избора на тези ще вземат  и пряко практикуващите юристи – съдии и адвокати. Организацията по  предлагането и спирането на конкретни 6 теми, които да бъдат предложени  за обсъждане от предтсавители на всички национални асоциации през май  2019 предстои.

Българската Асоциация на европейско право възнамерява конгресът да се проведе в София, като ще  разчита освен на институционалната подкрепа на правителството, така също и на спомоществователството на институциите и структурите, които имат  отношение и връзка с правото на ЕС, а така също и на адвокатските  обединения, които се занимават активно с право на ЕС. Към момента  действа оперативен организационен щаб начело с председателя на УС на  БАЕЛ, съдия Александър Арабаджиев, като през март 2019 година се очаква  да бъде сформиран и нарочен Обществен съвет, в който да вземат участие  представители на различни области на правоприлагането, хора от различни  школи и поколения, както и журналисти, които пишат и имат отношение по  правни теми.

Правилата на  ФИДЕ

Европейската федерация по европейско право (FIDE) е създадена през септември 1961 г. в Брюксел и  функционира на основата на своя устав, според който федерацията е независима неправителствена организация, създадена в съответствие с белгийското право. Както следва от наименованието й, федерацията обхваща националните асоциации по европейско право, като в нея членуват и национални асоциации от страни извън Европейския съюз, каквито са Норвегия и Швейцария. Българската асоциация  за европейско право (BAEL) е член на това сдружение от края на 2009 г. 

Съгласно устава й, целите на FIDE са свързани със съдействие за осъществяване целите на националните асоциации, особено чрез организирането на съвместни прояви, чрез засилване на контактите и размяната на информация между тях; със сближаването на юристи, които се интересуват от европейското право; със съвместното изучаване и изследване на възможни разрешения на правните проблеми, които възникват в различни области на правото на Съюза в резултат на законодателното, юриспруденциалното и институционалното му развитие с повишаване на съзнанието за важността на тези проблеми на заинтересуваните.

Председателството на FIDE се осъществява от националната асоциация на държавата, в която предстои да се организира следващият конгрес, провеждан на всеки две години. Всъщност, провеждането на конгреси съставлява основна форма на изява, чрез която федерацията осъществява дейността си.

Съдържанието на темите и съставът на участниците – като национални, институционални докладчици или автори на общите доклади или като участници в дебатите, превръщат конгресите на FIDE в престижно средище за дискусия, което допринася за развитието на правото на ЕС. Освен представители на националните асоциации, конгресите на федерацията привличат участието на редица видни учени от водещи академични центрове, както и представители на институциите на ЕС.  Обичайно участват и делегации на Съда на Европейския съюз – така се постига целта на   FIDE – да разширява кръга на хора, които се интересуват от европейско право, да привлича млади ентусиасти в тази област, заяви  съдия Александър Арбаджиев.   

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.