Последни новини
Home / Законът / Избралите Алексей Трифонов за шеф на СГС: Имаме право на „своя“ преценка. Съдии: Вотът ви бе непрозрачен

Избралите Алексей Трифонов за шеф на СГС: Имаме право на „своя“ преценка. Съдии: Вотът ви бе непрозрачен

Defakto.bg

Темата за председателя на Софийския градски съд активно буни духовете днес.

След като избраникът на Общото събрание на СГС Евгени Георгиев изпрати жалбата си до ВАС, последваха още две събития. Едното – извънредно Общо събрание на СГС, свикано в края на миналата седмица. Другото – обръщение на 9 кадровици (избралите Алексей Трифонов) до съдиите от СГС.

Де факто, както и досега, представя всички – публични – позиции. Изводите и размислите са за вас.

Тъй като на събранието на СГС днес бяха поканени всички от Съдийската колегия на ВСС, единственият изпратил „индивидуален“ отговор за неприсъствието си е Красимир Шекерджиев – служебни ангажименти не са му позволили да отиде при съдиите.

Позицията на деветимата от ВСС

Тя бе разпространена от пресцентъра на ВСС, а под нея са се подписали: Боян Магдалинчев, Георги Чолаков, Вероника Имова, Севдалин Мавров, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Стефан Гроздев, Боян Новански.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Благодарим ви за поканата за участие в насроченото за 3 декември 2018 г. Общо събрание на съдиите от Софийски градски съд, отправена до нас от 56 магистрати. Липсва процедура, която да регламентира участието на членовете на Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет в този форум на съдийското самоуправление.

Считаме за необходимо да обърнем внимание, че Конституцията на Република България (чл. 130, ал. 5, т. 46) и Законът за съдебната власт (чл. 30, ал. 5, т. 4) вменяват на Съдийската колегия на ВСС право и задължение да назначават административните ръководители на съдилищата. Изслушването на кандидатите за административни ръководители от общото събрание на съответния съд, съгласно чл. 194а, ал.7 от Закона за съдебната власт, е част от процедурата за избор. Колегията е длъжна да вземе предвид и да цени изразеното становище на общото събрание, дори когато то е споделено от по-голямата част от съдиите в съответния съд, но съвкупно с всички други законово регламентирани и относими обстоятелства към формирането на преценката за качествата на кандидатите.

Законът не придава на становището на общото събрание изключителна сила и предимство пред всички други фактически данни и обстоятелства, свързани с регламентираните от закона критерии за качествата на кандидатите. Съгласно разпоредбата на чл. 194б ал. 1 ЗСВ в рамките на събеседването се прави преценка за професионалните качества на кандидатите, за управленската им компетентност и моралните качества въз основа на представените концепции, отговорите на поставени въпроси в хода на изслушването, становищата на помощните органи, становищата на лицата по чл. 38 ал. 3 и ал. 7 ЗСВ, организаторските качества, устойчивостта на характера на кандидатите, способността им за носене на отговорност и за взимане на трудни, самостоятелни решения, без внушения и неправомерни намеси, и влияния от нерегламентирани източници, и прочие.

Именно Конституцията Република България и Законът за съдебната власт задължават и дават право на членовете на Съдийската колегия да направят цялостна преценка относно качествата на кандидатите по посочените по-горе критерии, а не просто да „ратифицират“ изразеното от органа на съдийско самоуправление становище по кандидатурите. Отговорността за избора на административен ръководител законодателят е възложил изцяло на съответната колегия на ВСС.

Принципното ни становище по темата, свързана с избора на 27 ноември 2018 г. на административен ръководител на СГС, е че изслушването на двамата кандидати за административен ръководител на Софийския градски съд протече по законоустановената процедура и направеният избор бе в максимална степен публичен, прозрачен и мотивиран. С убедително мнозинство, с ясни и конкретни мотиви девет от присъствалите тринадесет членове на СК на ВСС приеха, че демонстрираните от съдия Алексей Трифонов професионални, управленски и нравствени качества в по-висока степен отговорят на необходимите изисквания и очаквания за управление на най-големия окръжен съд в страната. Крайната преценка беше възприета след продължително изслушване, при което бяха зададени многобройни въпроси на кандидатите. Проведените разисквания и заявените от членовете на СК на ВСС мотиви за избора след изслушването са отразени в пълната стенограма на проведеното заседание и са на разположение на сайта на ВСС. Очакваме магистратите и обществото да уважават самостоятелната воля, предоставена от закона на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в качеството й на кадрови орган по отношение на съдийската общност.

Вярваме, че натрупаните дългогодишни проблеми в Софийски градски съд ще бъдат преодолени с общи усилия и без излишно напрежение, при стриктно спазване на буквата и духа на закона, утвърждаващи принципа на балансирано разпределение на правата и задълженията на всички страни в процеса на управление и администриране на дейността на органите на съдебна власт.

P.S. Прекрасно! Но не обяснява прецедента. Най-вече – ако липсваше основанието „съдийско самоуправление“ как биха звучали подобни мотиви, приложени към всички досегашни избори, включително и на председател на ВАС? Въпросът, очевидно не е за качествата на претендентите – в тях явно никой не се съмнява – все за критериите за избора е. И за мотивите. 

В СГС протестират, но не всички

Свиканото в петък събрание на СГС, по повод избора на председател, се състоя.

НО! На него дойдоха 61 от общо 125-те имащи право на глас в съда. В крайна сметка се оказа, че това не е Общо събрание по смисъла на съдебния закон във връзка с избор, защото всички процедури по него са изчерпани.

На този фон провеждането му в съда, който допреди няколко години потъваше в скандали за лобизъм и „гнили ябълки“, е забележително.

Решенията: присъстващите решиха да се подпишат под протокола и формулираха решение: „Да изразим несъгласие с начина, по който съдийската колегия на всс взе решение за назначаване на председател. Считаме същото за немомисълтивирано и непрозрачно. Протоколът от събранието да бъде публикуван на сайта на ВСС до това на членовете и на сайта на СГС“.

Безпрецедентно

Ако удържат на предварително декларираните намерения, съдиите от СГС са на път и да създадат прецедент.

На проведеното събрание част от тях изразяват намерение да се включат като страна по делото, заведено от Евгени Георгиев, срещу избора на председател на СГС.

Стане ли, съдийското самоуправление за първи път ще защитава себе си в съда.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.