Последни новини
Home / Законът / Министър Горанов за безплатния апартамент: Земетресение ни накара да се преместим

Министър Горанов за безплатния апартамент: Земетресение ни накара да се преместим

Defakto.bg

Да живея като отшелник и да не се виждам с хора ли, като съм финансов министър, пита той

Финансовият министър Владислав Горанов и семейството му се преместили в просторния апартамент, за който не плащат наем, заради земетресението от 2012 г. и силния стрес на децата. Дотогава те живеели на 10-ия етаж в центъра на София. Това поредно обяснения предостави днес Горанов пред Нова тв.

Междувременно прокуратурата започна проверка на случая, огласи, че Горанов и собствениците на жилището, което в момента обитава, са били разпитани и нататък случаят е изпратен на КПКОНПИ. Собственик на апартамента от 180 кв м в комплекса „Есте“ е Снежана Сариева, съпруга на Горановия кръстник Иван Сариев. Самият комплекс е изграден от братя Домусчиеви.

„Към момента, в който съм декларирал, че ползвам апартамента на Иван Сариев, аз съм преценил, че това не е конфликт на интереси, но ако Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се произнесе в друг смисъл, ще си нося последствията“, обяви днес финансовият министър.

И още: „Жилището, което обитавам, не е мое. През 2012 година, помните, имаше едно голямо земетресение, което разтърси Перник и стигна до София като въздействие. Тогава заедно с моето семейство живеехме на висок етаж (10-ти) в центъра на София. Стресът и уплахът, който изпитаха тогава невръстните ми деца, ни накара да се възползваме от предложението на кръстника ни – моя и на моите деца Иван Сариев. Жилището е закупено от него с инвестиционна цел, всички сметки за ползването на жилището заплащах аз и в момента, в който се промени закона и трябваше тези факти и обстоятелства да се декларират, аз много мислих дали всъщност това представлява проблем за мен. В края на краищата тази преценка ще бъде направена от Антикорупционната комисия”.

На въпрос как ще коментира очакванията на хората, че обикновено този, който дава нещо безвъзмездно, очаква да получи нещо, Горанов отговори, че отношенията му с Иван Сариев са от преди той да заема публични длъжности.

„Нека да се изследва – ако няма спечелени обществени поръчки, ако няма специално третирани фирми от страна на приходната администрация, по какъв начин съм попаднал в конфликт на интереси. Защото в противен случай като финансов министър, който ръководи едни от най-големите администрации в държавата, и то свързани с целия икономически живот, аз трябва да се затворя като отшелник някъде и да не се виждам с жив човек”, каза министърът.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.