Последни новини
Home / Законът / ВАС отхвърли жалбите срещу ОВОС за изграждане на „Автомагистрала Русе – Велико Търново“

ВАС отхвърли жалбите срещу ОВОС за изграждане на „Автомагистрала Русе – Велико Търново“

Defakto.bg

Решението е окончателно и не подлежи на касационно обжалване, тъй като обектът е от национално значение със стратегическа важност

 Върховният административен съд отхвърли жалбите на група физически лица и на сдружение „Граждани за пътен контрол” срещу Решение по оценка на въздействието върху околната среда № 1-1/2018г. на Министъра на околната среда и водите, с което се одобрява осъществяването на инв стиционно предложение за „Автомагистрала Русе – Велико Търново“ по комбиниран вариант, с изпълнение на габарит А 27.

Съобщението е на пресцентъра на съда. В него се подчертава, че решението не подлежи на обжалаве,  независимо, че е на тричленен състав на съда.

Ето защо:

Решението (№ 14818) на тричленния състав на ВАС по административно дело 2721/2018 г. е окончателно и не подлежи на касационно обжалване, тъй като магистралата е определена като обект от национално значение със стратегическа важност. Според чл. 99, ал. 7 от Закона за опазване на околната среда е необходимо да са налице комулативно три предпоставки:

  1. Решението по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), с което е одобрено осъществяването на инвестиционното предложение (негово разширение или изменение) да е на министъра на околната среда и водите.
  2. Инвестиционното предложение (негово разширение или изменение) да е определено като обект с национално значение с акт на Министерския съвет.
  3. Обектът по т. 2 да е със стратегическа важност.

Върховните магистрати смятат, че са необосновани развитите от жалбоподателите съображения, че в процедурата по ОВОС не е разгледано и преценено правилно съществуващото състояние на компонентите и факторите на околната среда и не е направен обоснован анализ на очакваните въздействия. Част първа от доклада за ОВОС съдържа подробно описание и анализ на компонентите и факторите на околната среда, които ще бъдат засегнати в голяма степен от инвестиционното предложение – атмосферен въздух и климатични фактори. Докладът съдържа и описание на въздействието върху повърхностни и подземни води, земни недра, земи и почви, растителен и животински свят, защитени територии и чувствителни зони, отпадъци, ландшафт.

 

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.