Последни новини
Home / Законът / Делото “Младост”: Спецсредствата влязоха в съдебна зала, ще сравняват достоверността им

Делото “Младост”: Спецсредствата влязоха в съдебна зала, ще сравняват достоверността им

Defakto.bg

Прокуратурата обяви, че иска да станат достояние на всички

Записаните разговори и филмирани срещи чрез специални разузнавателни средства (СРС) влязоха в съдебната зала по емблематичното дело “Младост”. А в специално прессъобщение от специализираната прокуратура обявиха, че “изготвените веществени доказателствени средства (събрани по
реда на Закона за СРС и въз основа на които лицата са предадени на съд),
трябва да станат достояние на всички български граждани”.

На публичността на събраното със СРС, отдавна сочени като на-солидните доказателства на обвинението, държи и защитата – та всички да видят как и между кого е уговарян подкупът, за който са подсъдими Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Третият е Петко Дюлгеров, според прокуратурата последник между двете дами от кметския екип на “Младост” и строителния предприемач Александър Ваклин.

Още при старта на наказателния процес в спецсъда адвокат Ирен Савова, която защитава Биляна Петрова, бе категорична – обвинението няма доказателства за твърдяното престъпление, единствените разговори за подкупа са водени между Ваклин и Дюлгеров.

Адвокатите обаче държат да се направи сравнение между оптичните носители, на които са СРС-тата (аудио и филмирани) и сваленото на хартия (веществените доказателствени средства). Поради обема на материалите с разпореждане на съдия Иво Хинов копия от сваленото на хартия са раздадени на защитата и на арестантките Иванчева и Петрова, предстои да им бъдат предоставени и оптичните носители. Така страните сами ще сравняват достоверността, а при наличието на възражения за несъответствия спорните записи ще бъдат гледани, слушани и сравнявани с изготвените ВДС в съдебна зала.

Следващите заседания по наказателния процес в спецсъда ще са в средата на месец.

А утре се очаква апелативният спецсъд в закрито заседание да се произнесе дали Иванчева и Петрова ще напуснат килиите под “домашен арест” или не.

 

About De Fakto

Проверете също

“Боец” сезира институциите да оспорят пред КС заличаването на депутати и заместването им с други

Гражданско сдружение “Боец” сезира върховните съдилища, главния прокурор, парламента и президента да оспорят пред Конституционния …

Избирателният подход на прокуратурата по избори

Иван Брегов,  Институт за пазарна икономика Купуването и продаването на гласове е престъпление. Този принцип, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.