Последни новини
Home / Законът / Делото “Младост”: Спецсредствата влязоха в съдебна зала, ще сравняват достоверността им

Делото “Младост”: Спецсредствата влязоха в съдебна зала, ще сравняват достоверността им

Defakto.bg

Прокуратурата обяви, че иска да станат достояние на всички

Записаните разговори и филмирани срещи чрез специални разузнавателни средства (СРС) влязоха в съдебната зала по емблематичното дело “Младост”. А в специално прессъобщение от специализираната прокуратура обявиха, че “изготвените веществени доказателствени средства (събрани по
реда на Закона за СРС и въз основа на които лицата са предадени на съд),
трябва да станат достояние на всички български граждани”.

На публичността на събраното със СРС, отдавна сочени като на-солидните доказателства на обвинението, държи и защитата – та всички да видят как и между кого е уговарян подкупът, за който са подсъдими Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Третият е Петко Дюлгеров, според прокуратурата последник между двете дами от кметския екип на “Младост” и строителния предприемач Александър Ваклин.

Още при старта на наказателния процес в спецсъда адвокат Ирен Савова, която защитава Биляна Петрова, бе категорична – обвинението няма доказателства за твърдяното престъпление, единствените разговори за подкупа са водени между Ваклин и Дюлгеров.

Адвокатите обаче държат да се направи сравнение между оптичните носители, на които са СРС-тата (аудио и филмирани) и сваленото на хартия (веществените доказателствени средства). Поради обема на материалите с разпореждане на съдия Иво Хинов копия от сваленото на хартия са раздадени на защитата и на арестантките Иванчева и Петрова, предстои да им бъдат предоставени и оптичните носители. Така страните сами ще сравняват достоверността, а при наличието на възражения за несъответствия спорните записи ще бъдат гледани, слушани и сравнявани с изготвените ВДС в съдебна зала.

Следващите заседания по наказателния процес в спецсъда ще са в средата на месец.

А утре се очаква апелативният спецсъд в закрито заседание да се произнесе дали Иванчева и Петрова ще напуснат килиите под “домашен арест” или не.

 

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.