Последни новини
Home / Законът / За първи път дама оглави военен съд

За първи път дама оглави военен съд

Defakto.bg

Полк. Мадлен Димитрова-Гебрева стана шеф на Софийския военен съд

Единодушно номинираната от Общото събрание полк.Мадлен Димитрова-Гебрева единодушно бе избрана за председател на Софийския военен съд (СВС) от съдийската колегия на ВСС. Дама-председател е прецедент в историята на военното правораздаване у нас.

В СВС работят общо осем магистрати, дамите са само две, втората е с чин подполковник. Досега двама мандата начело на военния съд в столицата бе полк.Свилен Александров.

Пред ВСС полк.Гебрева отчете, че натовареността при тях е ниска – по 7 дела месечно на съдия, но така предвижда законът в момента. Откакто на магистратите под пагон не са подсъдни престъпленията, извършени от полицаи, делата са намалели със 76 на месец.

В същото време в СВС се разглеждат тежки дела, подчерта Гебрева. Военният съд ползва 4 кабинета за магистрати и 3 за съдебната администрация в Съдебната палата, няма адвокатска стая.

Мадлен Димитрова-Гебрева бе критична към Националния институт на правосъдието, понеже отказвал обучения на съдиите под пагон с мотива: вие не разглеждате такива дела! Тя даде пример включително с обучения по престъплението подкуп, където отивали основно районни съдии, някои от тях разглеждащи граждански дела.

Цветинка Пашкунова обяви, че ще подкрепи полк.Гебрева, която е съдияот кариерата от 1998 г., все в сферата на военното правораздаване. „тя е почтен магистрат, получила пълната подкрепа от всички от СВС при номинирането й за поста“, каза Пашкунова.

„Ползва се с пълната подкрепа на колегите си, огромното предизвикателство е, че дама ще оглави военен съд“, заяви Боян Новански. И се пошегува, че „като гледам, нищо добро не очаква военните съдилища в бъдеще“. Намекът бе за отдавнашните осъждания от трите военни съдилища в страната – в София, Пловдив и Сливен, да остане само едно.

На снимката: Софийският военен съд в Ден на отворените врати, магистратите са на задния ред. Полк.Гебрева е дамата с къса коса.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.