Последни новини
Home / Законът / И вторият опит на мнозинството във ВСС да потърси „обяснения“ от Лозан Панов се провали (допълнена)

И вторият опит на мнозинството във ВСС да потърси „обяснения“ от Лозан Панов се провали (допълнена)

Defakto.bg

Не обмисляме импийчмънт за председателя на ВКС, не съм разпъвал чадър над Пепи Еврото, обяви Боян Магдалинчев

И вторият опит на мнозинството в Съдийската колегия на ВСС да потърси обяснения на Лозан Панов за негова реч, приключи без резултат. Това обаче няма да доведе до откриване на процедура по импийчмънт (отстраняване) на председателя на ВКС, изобщо не сме обмисляли подобно нещо, увери пред журналисти представляващият съдебния съвет Боян Магдалинчев.

Миналия вторник Панов отказа да се отчита пред кадровиците с аргумента, че не може да се търси сметка на никой магистрат за публично изказани от него мнения и участие в публични дебати.

Става дума за речта му от 16 ноември пред международна съдийска конференция, в която той заяви че уверено вървим към автокрация, главният прокурор разпъва чадъри, а съдебната власт изпада във все по-дълбоки зависимости, както и да твърди Брюксел.

В отговор 10 от съдийската колегия на ВСС – всички без Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска, отправиха 14 въпроса към Панов, включително в какви зависимости изпадат българските съдии, кои свои задължения не е изпълнил ВСС, допустимо ли е политическо говорене от страна на един от „тримата големи“ в Темида. Сред 10-те са включително представляващия ВСС Боян Магдалинчев и председателят на ВАС Георги Чолаков.

А въпреки изричното заявление на Панов от миналия вторник, че няма да се обяснява за речта си, в дневния ред на колегията на ВСС днес отново имаше точка: „Предложение от членове на Висшия съдебен съвет, съдържащо въпроси към председателя на Върховния касационен съд“.

„Нямам какво да добавя, да продължим напред“, реагира днес Лозан Панов, който води заседанията на съдийската колегия.

Боян Магдалинчев

„Извинявайте, ама така ли ще продължим отношенията си?“, реагира Магдалинчев, а Панов излезе. Боян Магдалинчев продължи: „Целта е да влезем в диалог, да видим грешим ли и къде, нали затова сме колективен орган, никой не е казал, че само един сред нас е прав. Ако трябва да направим тимбилдинг, там да си говорим. Господин Панов трябва да каже какви са причините на международни форуми да взема отношение, а тук пред нас дума да не се обелва!“

Георги Чолаков обяви: „Поставили сме въпроси, очакваме дебат, но лично право на г-н Панов е дали да отговаря, нищо повече не можем да направим“.

По-късно пред журналисти Магдалинчев отговори на няколко въпроса. А от отговорите му – освен че 10-те от ВСС нямат намерение да свалят председателя на ВКС – стана ясно също, че задалите 14-те въпроса тепърва ще обмислят как да реагират по-нататък и дали отново да поискат обяснения от Панов в следващо заседание. Личното мнение на Боян Магдалинчев е, че това очевидно е безсмислено.

Запитан дали е получил писмото на съпругата на Лозан Панов Елисавета Панова до него заради твърдения пред БНТ, Магдалинчев каза: „Неуместно е да вземам отношение срещу една дама“. После обяви, че обвиненията на госпожа Панова към него били „стари неща“ (съпругата на председателя на ВКС напомняше за делата на следователя Петър Петров, известен като Пепи Еврото във ВАС и пренареждането на съдебни състави по тях). Категорично не към разпъвал никакъв чадър над Пепи Еврото, обяви Боян Магдалинчев.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.