Последни новини
Home / Законът / Няма да съкращават служители от закритите районни прокуратури

Няма да съкращават служители от закритите районни прокуратури

Defakto.bg

Съдебните служители от 11-те районни прокуратури, които престават да съществуват от 1 януари догодина, няма да бъдат съкращавани. Това е категоричното становище на прокурорската колегия на ВСС.

В случая не е налице закриване на предриятието или закриване на част от предприятието по смисъла на чл. 328 от Кодекса на труда, приема колегията.  Налице е хипотезата на чл. 123, ал.1, т. 7 от КТ – преотстъпване или прехвърляне на дейност от едно предприятие в друго, включително прехвърляне на материални активи. Функциите и дейността, осъществявана от съответната районна прокуратура се запазва, от една страна чрез промяна на съдебния район, а от друга – чрез разкриване на териториални поделения със същите правомощия. Допълнителен аргумент е и че районните прокурори се преназначават в рамките на арйонната прокуратура, в чийто съдебен арйон попадат и закритите прокуратури, което означава запазване на функциите, а доколкото функцията на съдебната администрация да изпълнява предимно подпомагащи и обезпечаващи функционирането на съответния орган дейности, то е нелогично и необосновано прилагане на различен режим спрямо тях, се казва в становището на прокурорската колегия.

От ВСС съобщиха:

“Прокурорската колегия на ВСС определи, на основание чл. 30, ал. 5, т. 8 от ЗСВ, броя и видовете длъжности за съдебни служители в Окръжна прокуратура – Видин, Районна прокуратура – Видин, Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово, Окръжна прокуратура – Добрич, Районна прокуратура – Добрич, Окръжна прокуратура – Кърджали, Районна прокуратура – Кърджали, Окръжна прокуратура -Перник, Районна прокуратура – Перник, Окръжна прокуратура – Смолян, Смолян, Районна прокуратура – Смолян, Окръжна прокуратура – Ямбол, Районна прокуратура – Ямбол, считано от 01.01.2019 г.

Прокурорската колегия указа на административните ръководители на районните и окръжните прокуратури – Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Перник, Смолян и Ямбол да предприемат необходимите действия за изменение на трудовите правоотношения със съдебните служители от закритите районни прокуратури, на основание чл. 359 от ЗСВ, по предвидения ред в чл. 123, ал. 1, т. 3 и т. 7 КТ.”

От 1 януари се закриват районните прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

About De Fakto

Проверете също

Борис Велчев: До декември КС ще се произнесе по искането на президента срещу Временната комисия за нова Конституция

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по искането на президента Румен …

От понеделник: Тръгва прием на документи за новия конкурс за ВКС

От 26.10.2020 г. (понеделник) започва приемът на документи по конкурс за повишаване и заемане на 3 (три) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.