Последни новини
Home / Законът / „Една рота“ автомати, пистолети, гранатомети заловени при спецакция

„Една рота“ автомати, пистолети, гранатомети заловени при спецакция

Defakto.bg

Зам.-главният прокурор Иван Гешев с реч за успехите срещу организираната престъпност

„Една рота“ оръжия, по определението на премиера Бойко Борисов, са открити и иззети в гараж в София при съвместна операция на ГДБОП и специализираната прокуратура.

За поредната съвместна успешна разработка говори зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в ГДБОП. А в началото на днешното правителствено заседание за нея обяви и премиерът Бойко Борисов.

„Задържани са куп оръжия – общо автомати Калашников – 65, 37 бр. „Скорпион“, 43 пистолета различни марки, 8 кг черен барут, 2 сандъка със запалки за гранати, 470 цеви за различни оръжия, 2 пушки помпи, 14 дръжки със спусък за РПГ. Патроните тепърва ще се броят – „около 50 000 патрона, възможно е да излязат 100 000, говорим за някакъв диапазон в момента“, изброи Иван Гешев.

Премиерът Бойко Борисов

„Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество – такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. От онзи ден има арестувани. Една рота автомати, пистолети, гранатомети – бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка и поне платените можем да ги дадем на специалните части“ – така пък Бойко Борисов откри днешното правителствено заседание.

Акцията в гаража в София е проведена в събота. По нея е задържан един човек – собственикът на гаража, който вече имал на първа инстанция присъда от 3 г. за ръководство на организирана престъпна група. „Не съм информиран как изглежда килията му“, обяви зам.-главният прокурор. Очевидно намеквайки за килията на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимки от която разпространи омбудсманът.

Зам-главният прокурор Иван Гешев

Вчера са проведени още две акции. При едната в Казанлък в момента на предаването им са хванати 10 автомата „Калашников“ и 10 пистолета „Макаров“ със заглушител от завод „Арсенал“. При другата е „ударена“ група за изготвяне на фалшиви лични документи, като търговците на оръжие и „печатарите“ имали общ посредник. Общо арестуваните в тези две акции са седем души.

„Ще възложим проверка на целия завод „Арсенал” в Казанлък“, защото оръжието е излязло нелегално от завода“, каза днес Иван Гешев.

„Намерени са на израелски паспорти, канадски, италиански и всякакви други. Вчерашните двете реализации – още се работят, има задържани за 24 часа, но няма привлечени към наказателна отговорност“, обяви още той.

Зам.-главният прокурор започна брифинга с изявление, че казаното в последния доклад на Европейската комисия се дължи и „на това тук“ (оръжията бяха изложени, да се видят). Както и че големите успехи на България в борбата с организираната престъпност се дължат на „работата на доста малък кръг от хора от специализираните структури – няколкостотин души“. Докато по другите отдели от доклада работели хиляди и десетки хиляди.

„И когато някои хора обикалят студиата и твърдят, че няма правосъдие в България и няма борба с организираната престъпност, имайте предвид това тука и вярвайте на очите си, а не на думите. И имайте предвид, че тези хора най-малкото са недобросъвестни“, заключи Гешев.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.