Последни новини
Home / Законът / Поредни промени в изборното законодателство влизат за обсъждане в правната комисия

Поредни промени в изборното законодателство влизат за обсъждане в правната комисия

Defakto.bg
Предлагат да отпадне номера пред имената на партиите

Правната комисия в парламента ще обсъжда поредните  промени в Изборния кодекс, внесени от управляващите.  С тях се  предвижда  премахване на номерата пред имената на политическите партии и коалиции в интегралната бюлетина и отлагане на машинното и електронно гласуване.

Управляващите искат отлагане на машинното гласуване, въпреки  че законът предвижда то да бъде въведено масово от догодина. Предлаганите поправки включват Централната избирателна комисия да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да се по-малко от 1000. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели и то само в страната.

Измененията предвиждат още дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, за да се осигури допълнителна защита от хакерски атаки. Премахването на номера пред политическите формации в бюлетината е мотивирано с избягването на погрешно посочване на преференция, но според наблюдатебите наизборните промени, става дума за въвеждане на скрит изборен ценз.

Правната комисия ще обсъди и предложението на БСП за промяна в Правилника за дейността на Народното събрание, с което се предвижда депутатската заплата да се намали с 543 лева и да падне под 3000 лева. Предлага се индексирането на заплатите да се обвързва не със средната, а с минималната работна заплата за страната.

About De Fakto

Проверете също

30 дни арест за руския опозиционер Алексей Навални

30 дни арест получи руският опозиционер Алексей Навални, реши  съдът. Такъв срок поиска и обвинението,  …

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и съпругата му Елена Динева

Прокуратурата е иззела 1418 картини и 45 графики от жилището на Васил Божков и Елена …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.