Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Има сценарий Иванчева да бъде изкарана жертва на правосъдието и на репресии

Сотир Цацаров: Има сценарий Иванчева да бъде изкарана жертва на правосъдието и на репресии

Defakto.bg

Чака се решението на турския правосъден министър за екстрадирането на Митьо Очите

„Такъв беше сценарият на всички, които трябва да покажат, че става дума за жертва на правосъдието, за репресия, за всичко друго“ – така главният прокурор Сотир Цацаров коментира проверките по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова и за условията в килията им, както и писмата на спецпрокурори и апелативни спецсъдии.

„Иванчева не бива да бъде поставяна в условия, по-тежки от тези на друг арестант, но не бива да има и привилегии, по-големи от тези за друг арестант“, обяви още Цацаров.

Коментарът му идва в деня, в който се очаква окончателното произнасяне на апелативния специализиран съд дали отстраненият кмет и уволненият зам.-кмет на „Младост“ ще напуснат килията под „домашен арест“или ще останат зад решетките. А утре пленумът на ВСС ще се занимава с писмото на 11 съдии от апелативиня спецсъд срещу разпоредената от Лозан Панов проверка на ВКС за администрирането, разпределянето, случайния избор на докладчици и срока на произнасяне на апелативния специализиран съд по мерките за неотклонение на двете жени. Преди два дни защитникът на Биляна Петрова Ирен Савова пред Де факто попита „чия шпицкоманда е апелативният спецсъд“? А вчера пред БНР адвокат Михаил Екимджиев коментира, че не си спомня подобно прокурорско усърдие като в делото срещу Иванчева и Петрова, както и че внушението е какво се случва с хора, които вместо да съдействат на строителни проекти искат площадки и градинки.

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира случая на излизане от ГДБОП, където отчитат поредна успешна акция със специализираната прокуратура.

Цацаров съобщи и че екстрадицията на Димитър Желязков-Митьо Очите се бави в очакване на окончателното решение на правосъдния министър на Турция. Защото процедурата там е като в Сърбия (откъдето пък искахме екстрадицията на Цветан Василев). „Процедурата за екстрадициятам е сравнима с процедурата в Сърбия и има съдебна и административна фаза, в която изпълнителната власт трябва да препотвърди или не решение на съдебната“, каза главният прокурор. „Съдебно решение на съда в Истанбул за екстрадицията има, сега преписката е при правосъдния министър“, поясни Сотир Цацаров.

Утре Николай и Евгения Баневи ще бъдат върнати от Франция в България, съобщи още главният прокурор. Тяхната екстрадиция бе постановена от съда в Екс-ан-Прованс.

За подалия оставка заради ремонта на „Граф Игнатиев“ зам.-кмет на София Евгени Крусев, получил призовка от прокуратурата, обвинител №1 каза: „не оставайте с впечатление, че прокуратурата не дава информация, но не е редно тя да е само на базата на връчена призовка. Като се предяви обвинението, ще имате информация“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Един коментар

  1. Сценарият Иванчева да бъде изкарана за жертва на правосъдието е написан о прокуратурата с дзействия и актове, които са твърде далеч от правилата за нормална правосъдна дйност. Започна се с показния арест и белезниците и засега завърши с призива од АС да не дава на проверяващите материалите по делото. Ще видим как ще продължи. Ако не бяха тези изцепки на прокуратурат за случая “ Иванчева“ щяха да се интересуват тесни кръгове професионалисти. Нека г-н Главният прокурор да прецени малко критично тези действия на подопечната му инститгуция. Липсва му самокритичност. Пред Слави Трифонов той твърде елементарно прехвърли отговорностите за неудачите в дейността на прокуратурата върху други институции: на премиера, на следстнвието, на НС и дори на Варненския окръжен прокурор / че не разследвал дейността на ТИМ/. Тези оправдания той може да прави в само в медиен комфорт, каккто беше при Слави – няма койда го реплекира и да го постави на място. Следствието било виновно за неудачите на обвинението? Та нали прокуратура ръководи разследването и прокурорите наблюдават и дават задачите на следователите. Още по- смешно беше обяснението, че Варненска окръжна прокуратура не била активна по дейността на ТИМ., при положение, че повече от 20 години това се знае не само в България, но и в чужбина, а вече има и разследвания от български и чуждестранни журналисти, дори и литературни произведения на тази тема. Оказва се, че не само окръжнията прокурор / той е много малък за тази задача /, но и Главният такъв не смеят да се докоснат до тази тема. Защо? Защо например прокуратурата не вземе да разследва как “ дупката“ във Варна се оказа в ръцете на Гергов и сега държавата трябва да плати 43 милиона, за да си я вземе обратно. Защо г-н Цацаров поне / като начало /не покани Гергов „на кафе“,за да разбере как “ дупката “ се оказа в ръцете на Гергов и помогна ли му някой от общината. Изобщо, има много въпроси с повишена трудност за Главния прокурор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.