Последни новини
Home / Законът / Единодушно, без спорове, ВСС прати на съдийската колегия жалбите срещу проверката, разпоредена от Панов

Единодушно, без спорове, ВСС прати на съдийската колегия жалбите срещу проверката, разпоредена от Панов

Defakto.bg

Председателят на ВКС чете закона, главният прокурор го иронизира

С изненадващо единодушие, без дебати и крамоли, Пленумът на ВСС отказа да се занимава с писмото на 11-те съдии от апелативния спецсъд срещу проверката, разпоредена от Лозан Панов. И го препрати на Съдийската колегия, тъй като всички поставени въпроси са от нейната компетентност.

Както Де факто писа, преди това протест на „Правосъдие за всеки“ пред ВСС призова кадровиците да направят същото. Никой от подписалите писмото апелативни спецсъдии, сред които бяха включително председателят Георги Ушев и зам.-председателят Веселина Вълева, не дойде в съвета. Но не е имало и отправена покана за това.

Главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов

Все пак не мина без прехвърчане на искри между председателя на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Панов изчерпателно изчете 20-те законови правомощия на Пленума на ВСС, в който съвместно заседават съдии и прокурори – те са бюджетни, кадрови – но само за определяне на броя на магистрати и служители и за съкращения, съвместно кадровиците избират също председателите на ВКС, на ВАС и главния прокурор.

Докато Лозан Панов изброяваше, се чуваха гласове: „Защо го прави?!“. „Очевидно има нужда“, отговори той.

После обяви: „Колеги, благодаря за търпението ви. От изброеното не виждам правомощие пленумът да се произнася по въпроси, свързани с професионалната насоченост на съдиите. Следователно, не откривам възможност прокурори да осъществяват правомощия в тази връзка.  Доколкото ми е известно, апелативният специализиран наказателен съд все още е в структурата на съдилищата (и цитира пак закона). От това следва, че стауттът на магистратите там е на съдии, а не на прокурори. Искането не е адресирано по компетентност, предполагам, че колегите са се заблудили от препоръките, обективирани в писмото на прокурорите (и.ф. ръководителите на апелативната и специализираната прокуратури и на още двама наблюдаващи). 

Ще внеса писмото за разглеждане в съдийската колегия на 11 декември„.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев вметна, че писмото е в дневния ред, защото е адресирано до Пленума на ВСС, но очевидно компетентна по него е Съдийската колегия.

Думата взе и Сотир Цацаров. И каза:

Започвам с уточнението, че няма да ви чета закона, изхождам от презумпцията, че всички сте го чели. Няма и да чета нещо предварително написано, не ми е нужно. По същество – Прокурорската колегия е на изричното становище, че поставените въпроси не са от компетентността на Пленума и подкрепяме внасянето му в Съдийската колегия„.

Намеците за изброяването и четенето на предварително подготвен текст бяха с ясен адресат.

И всичко приключи.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.