Последни новини
Home / Законът / И на следващите избори няма да има електронно гласуване

И на следващите избори няма да има електронно гласуване

Defakto.bg

Електронно дистанционно гласуване няма да има на следващите избори, защото няма да бъде гарантирана сигурността на вота, заяви в четвъртък пред БНР  председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Не може на следващите, непосредствено предстоящите избори да се приложи и това приложение да доведе до изискуемото доверие, че този способ ще бъде безспорен“, смята той. Следващата  седмица в пленарната зала се очаква да влязат за обсъждане на първо четене промените в Изборния кодекс.

Комисия по правни въпроси снощи одобри за първо четене предложенията на управляващите за промени в Изборния кодекс.  Те предвиждат да няма номера пред имената на партиите в бюлетината, възможност за машинно гласуване да има само в малките избирателни секции, а въвеждането на електронно гласуване да бъде отложено.  Комисията ограничи масовото въвеждане на машинното гласуване с приетите на първо четене промени в Изборния кодекс. Против законопроекта на управляващите гласуваха от БСП.

Според Данаил Кирилов това отлагането на хартиеното гласуване не означава отмяната на алтернативните способи: „Не означава отмяна нито на положените усилия, работа и стремежа във връзка с електронно, дистанционно гласуване, не означава и отмяна на способа, който вече се практикува частично машинното гласуване“.  Кирилов уточни, че предложението за премахване на номерата в интегралната бюлетина може да претърпи промяна, но е необходимо, ако останат номерата, те да не се дублират с преференцията.

Въпреки че законът предвижда машинното гласуване да бъде въведено масово от догодина, с приетите поправки правната комисия го отложи, като възложи на ЦИК да решава в колко секции да има машинно гласуване, но те не трябва да са по-малко от хиляда. Машини ще могат да се поставят само в секции с над 300 избиратели, и то само в страната.

Вестник  „Сега“ посочва, че:  „ДПС смая всички присъстващи на заседанието, като е депутатите на партията са демонстрирали гореща подкрепа за машинното гласуване, а в същото време са  гласували за неговото ограничаване“.  Депутатът Йордан Цонев обяви,  че движението си поставя за цел възстановяване на доверието на гражданите в изборния процес.  Машинното гласуване щяло да помогне, тъй като ще отстрани възможността членовете на избирателните комисии да манипулират резултатите.  „Време е да извадим химикалката и коректора от изборния процес. Машинното гласуване е изходът от тази ситуация, още повече че ще реши проблема с недействителните бюлетини“, добавя и съпартиецът му Хамид Хамид.

При гласуването  обаче депутатите на ДПС подкрепят предложените от ГЕРБ ограничения.

На промените, засягащи машинното гласуване, се противопостави единствено БСП. „За пет години, вместо да направите всичко възможно, за да приложите Изборния кодекс, вие направихте всичко възможно да обясните, че не е възможно да се приложи“, упрекна членовете на ЦИК соцдепутатът Крум Зарков. Изборните чиновници отвърнаха, че законодателните им препоръки били насочени към това електронното и машинното гласуване да станат възможни. Така и не обясниха убедително обаче как това ще се случи.  „ЦИК е органът, който прилага закона, а не който ни обяснява как той не може да бъде приложен“, напомня Зарков.

Според председателя на ЦИКИвилина Алексиева,  законопроектът на управляващите за промени в Изборния кодекс съвпада до голяма степен със становището на комисията. Машинното гласуване е невъзможно да се проведе в специфични секции, сред които в болници, домове за стари хора и в секции в чужбина, казва тя:  „Обръщам внимание, че затрудненията не са просто от организационен характер. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. В тези секции при машинно гласуване ние не можем да създадем тези гаранции, защото всяка една от машините трябва да  да бъде предварително тествана, одитирана и сертифицирана, за да се създаде подобна гаранция. Сами разбирате, че в секциите, които се създават 48 часа преди изборния ден, това не може да се случи“.

Управляващите, заедно с ДПС подкрепиха предложение на „Воля“ да се въведе видеонаблюдение в изборните секции, което депутатите на Веселин Марешки мотивираха с необходимостта да се повиши доверието в изборния процес.  Особено харесаха идеята от ДПС. Хамид Хамид разказа, че видеонаблюдение имало в секциите в Азербайджан – страна, която не е известна с високите си демократични стандарти, посочва Сега.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.