Последни новини
Home / Законът / Правосъдие за всеки пред ВСС: Произнасянето по жалбата срещу проверката в апелативния спецсъд ще ви превърне в Политбюро!

Правосъдие за всеки пред ВСС: Произнасянето по жалбата срещу проверката в апелативния спецсъд ще ви превърне в Политбюро!

Defakto.bg

„Долу куклите на конци!“, скандираха протестиращи пред съдебния съвет

Протест на инициативата „Правосъдие за всеки“ посрещна днес членовете на Висшия съдебен съвет. Поводът е, че днес пленумът на ВСС ще разглежда искането на 11 съдии от апелативния спецсъд срещу проверката, разпоредена от Лозан Панов. Тя е по делата за мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова и работата по тях в апелативния специализиран съд.

Протестиращи се събраха пред сградата на ВСС преди началото на заседанието. Движението по ул. „Екзарх Йосиф“ обаче си вървеше и не беше спирано.

Носеха се няколко плаката, включително „Долу куклите на конци!“ и цитат от някогашната реч на Лозан Панов при честването на 135-а годишнина на ВКС: „Стига вече толкова!“

Да кадровиците бе внесено обръщение, отдeлно изчетено от представляващия „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков долу на улицата.

В него се казва:

„Нашето становище като граждани и юристи е, че ако тази точка (писмото на 11-те апелативни спецсъдии – б.р.) бъде поставена на обсъждане днес и по нея се гласува каквото и да е решение, освен, че ВСС счита поставянето на този въпрос за недопустимо, тъй като не е в неговата компетентност произнасянето по него, ще се наруши целта и смисълът на Закона за съдебната власт и самата Конституция, като ще се застраши пряко върховенството на Правото и независимостта на съда. Това е така, понеже, на първо място, не е работа на ВСС да дава становища и да се опитва да влияе или спира проверки по администрирането и движението на делата и спазването на процесуалните срокове, които са в изключителна компетентност на председателите на съдилища и председателя на ВКС досежно апелативните съдилища, както и на Инспектората към ВСС. На второ място, НЕДОПУСТИМО е прокурори да се произнасят по извършването на проверките в съдилищата! Това би подменило като смисъл всичко, което ВСС следва да прави и би превърнало този орган в „абсолютна шапка“ и нещо като Политбюро на съдебната система.

Дами и господа, пазете правото и не позволявайте на никого да го употребява в своя полза!“

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.