Последни новини
Home / Законът / Връщат семейство Баневи с полет от Германия днес

Връщат семейство Баневи с полет от Германия днес

Defakto.bg

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи ще бъдат докарани в България с полет през Германия. “Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура, ще бъдат незабавни действия, а именно предявяване на ново, актуализирано обвинение, ще имат информация за какво ще бъде то.  Едновременно с това задържане за 72 часа и незабавно искане за задържане под стража”, обяви главният прокурор Сотир Цацаров вчера.

Семейство Николай и Евгения Баневи, които бяха арестувани в Ница имат  повдигнати обвинения  за престъпно сдружаване в периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. “Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация”, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев.  Отправна точка на съдебното производство бил приватизираният завод “Полимери” и неговото “източване и обезкостяване”, каза  той.

Преди около година подобна оценка за одържавяването на “Полимери” бе дал  премиерът Бойко Борисов.  Той обяви за “разбойническа” приватизацията на бившия завод в Девня и каза, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са “причинили този пладнешки грабеж”, да понесат отговорност.  Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, при което държавата отпусна 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван към онзи момент в съоръженията.  Борисов бе гневен, че държавата  харчи пари за разграбения завод, докато собствениците му карат “Мерцедес” и “Майбах” и дават оценки на правителството.

Приблизително по същото време ГЕРБ излезе с идеята да се промени конституцията, така че да се премахне давността за престъпления, свързани с приватизацията в периода 1992 – 2017 г., а също и да се развалят със задна дата приватизационни сделки.  Като  “гражданин” главният прокурор Цацаров подкрепи развалянето на сделките, но до законодателни промени така и не се стигна.

About De Fakto

Проверете също

КС отхвърли искане на Висшия адвокатски съвет срещу одържавяването на лотарията – надскочил правомощията си

Единодушно, с 11 “за” Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет …

Европейската комисия представя първия годишен доклад за върховенството на закона във всички страни-членки

  Европейската комисия ще представи  днес  първия годишен доклад за върховенството на закона във всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.