Последни новини
Home / Законът / Връщат семейство Баневи с полет от Германия днес

Връщат семейство Баневи с полет от Германия днес

Defakto.bg

Арестуваните във Франция Николай и Евгения Баневи ще бъдат докарани в България с полет през Германия. “Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура, ще бъдат незабавни действия, а именно предявяване на ново, актуализирано обвинение, ще имат информация за какво ще бъде то.  Едновременно с това задържане за 72 часа и незабавно искане за задържане под стража”, обяви главният прокурор Сотир Цацаров вчера.

Семейство Николай и Евгения Баневи, които бяха арестувани в Ница имат  повдигнати обвинения  за престъпно сдружаване в периода 2009-2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г. “Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация”, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев.  Отправна точка на съдебното производство бил приватизираният завод “Полимери” и неговото “източване и обезкостяване”, каза  той.

Преди около година подобна оценка за одържавяването на “Полимери” бе дал  премиерът Бойко Борисов.  Той обяви за “разбойническа” приватизацията на бившия завод в Девня и каза, че е говорил с главния прокурор Сотир Цацаров и е поискал хората, които са “причинили този пладнешки грабеж”, да понесат отговорност.  Това се случи по време на посещение на Борисов в завода, при което държавата отпусна 15 млн. лв. за обезвреждане във Франция на опасния химикал трихлоретан, съхраняван към онзи момент в съоръженията.  Борисов бе гневен, че държавата  харчи пари за разграбения завод, докато собствениците му карат “Мерцедес” и “Майбах” и дават оценки на правителството.

Приблизително по същото време ГЕРБ излезе с идеята да се промени конституцията, така че да се премахне давността за престъпления, свързани с приватизацията в периода 1992 – 2017 г., а също и да се развалят със задна дата приватизационни сделки.  Като  “гражданин” главният прокурор Цацаров подкрепи развалянето на сделките, но до законодателни промени така и не се стигна.

About De Fakto

Проверете също

Лиляна Деянова търси нови защитници, адвокати не искат да се явяват пред специализираните съдилища

Разпоредителното заседание по делото срещу Лиляна Деянова, нейния съдружник Мартин Димитров, брат й Александър Деянов …

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.