Последни новини
Home / Законът / Нови законови промени за „забързване“ на делата обсъждат в Пловдив (допълнена)

Нови законови промени за „забързване“ на делата обсъждат в Пловдив (допълнена)

Defakto.bg

Има революционни идеи за промени в ГПК

Двудневно публично обсъждане на предложения за промени в процесуалните закони, така че да се избегне забавянето на дела и преписки, се провежда в Пловдив. За това информираха от ВСС.

Предложенията за законови промени са разработени по проект на ВСС „Въвеждане на система за наблюдение и регулиране на натовареността на магистратите и съдебната администрация, създаване на стандарт за условията на труд в органите на съдебната власт и повишаване на ефективността на работата им”, финансиран  от Оперативна програма „Добро управление“.

Какво конкретно предвиждат измененията, чието обсъждане започва, не се казва.

„В публичното обсъждане участват магистрати от различни органи на съдебната власт в Република България, универсистетски представители, представители на държавни институции. Целта на публичното обсъждане е представяне и дискутиране на изводите от осъществения анализ на факторите, водещи до забавяне на делата и преписките и подготвените предложения за законодателни промени в процесуалното законодателство, които да доведат до преодоляване на тези фактори и ускоряване на процесите по правораздаване.

За постигане на целите на проекта са планирани още две публични обсъждания на анализа на факторите, водещи до забавяне в разглеждането на делата и преписките и предложенията за изменение и допълнение в процесуалното законодателство, които ще се проведат в периода 10-11.12.2018 г. в Старозагорски минерални бани и в периода 13-14.12.2018 г. в гр. Банско“, съобщават от ВСС.

Заповедните производства и разводите по взаимно съгласие да не се гледат от съд

Калина Чапкънова

В момента тече концептуално обсъждане за нуждата от промени в трите кодекса – ГПК, АПК и НПК, обясни по-късно пред Де факто ръководителят на проекта Калина Чапкънова от ВСС. Но тъй като последните изменения в АПК са съвсем отскоро и няма натрупана практика по тях, засега надали ще се иницират нови промени в административния процес.

Не така стоят обаче нещата с Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

По принцип дебатът за премахване на причините за забавените дела почива на анализ на Инспектората към ВСС, много конкретни идеи дават и магистрати. Някои от предложенията са революционни, макар и да звучат познато.

Калина Чапкънова даде пример с лансираната идея заповедните производства по ГПК да бъдат извадени от компетентността на съда. Става дума най-вече за заповедите за изпълнение въз основа на документ по чл. 417 ГПК и възможността за постановяване на незабавно изпълнение (по извлечения от счетоводни книги, записи на заповед, актове за начет, договори с нотариална заверка на подписите и т.н.). В тези да се мисли за възможност по тях да се произнасят нотариуси, държавни изпълнители или други професии, натоварени с държавни функции, както е в ред страни от ЕС, се е чуло при обсъждането. И само при наличието на възражение от страна на длъжника да бъде ангажиран съдът.

Друго предложение е било от подведомствеността на съда да се извадят и разводите по взаимно съгласие, при които двете страни нямат спорни въпроси помежду си.

Съдии от СГС са настоявали и за мерки срещу „професионалните ищци“ и са посочили, че за около 1 година по искове на четирима души са образувани над 2000 дела в Софийския градски съд. В други държави правни норми давали възможност на съдиите да не образуват дела в подобни случаи.

 

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

2 коментара

  1. Възмутен

    „Калина Чапкънова даде пример с лансираната идея заповедните производства по ГПК да бъдат извадени от компетентността на съда.“ Боже , боже! Не стига, че заповедното производство е всичко друго, сано не и правосъдие, ами сега искат да се отърват от него. Ами то за да нямате работа защо не въведете саморазправата официално и да оставите хората да се избиват, а пък съдиите само да получават заплати. НАЗНАЧЕТЕ СЪДИИ БЕ ИДИОТИ!!!

    • Милена Димитрова

      Абсолютно! С това ще си измие ръцете държавата пред Европейската комисия, която започва наказателна процедура именно заради заповедното производство. Чиста работа, а за хората – абсолютен геноцид. Той съда и така не върши работа в заповедното производство, за да контролира разюзданата фурия на банките и престъпниците….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.